Roladki z bakłażana i orzechów włoskich czyli gruzińskie badrijani nigvzit, to jedno z popularniejszych dań kuchni tego kraju. Danie to podawane jest na zimno jako przekąska, często jako akompaniament do gruzińskiego wina. W skład badrijani nigvzit wchodzą cienkie, smażone plastry bakłażana, które wypełnione są pastą z orzechów włoskich i ziarnami granatu. Pasta z orzechów włoskich ma kremowy, delikatny i aromatyczny smak, głównie dzięki dodatkowi czosnku oraz kolendry.
Nie miałam co prawda jeszcze okazji kosztować tego dania w Gruzji, próbowałam go za to w kilku restauracjach. Wrażenia restauracyjne mam mieszane, gdyż smakowało ono bardzo dobrze w niektórych miejscach, ale były też miejsca gdzie danie to okazało się być rozczarowaniem. Roladki z bakłażana i orzechów robię także w moich domu, a w tym roku wyjątkowo często, gdyż bakłażan na mojej warzywnej grządce bardzo dobrze obrodził. Zachęcam was do zrobienia tych gruzińskich roladek, a poniżej zostawiam Wam przepis na roladki z bakłażana i orzechów.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na roladki z bakłażana i orzechów włoskich.
- 50 dkg bakłażana
- 1 i 1/2 łyżeczka soli
- olej do smażenia
Pasta orzechowa:
- 20 dkg orzechów włoskich
- 1 łyżka octu jabłkowego
- szczypta pieprzu Cayenne
- 1/2 łyżeczka soli
- 1 duży ząbek czosnku
- mały pęczek świeżej kolendry
- 150 wrzącej wody
- 1/4 łyżeczka mielonego kminku
Dodatkowo:
- 1/2 owocu granatu
- mały pęczek świeżo krojonej kolendry
Jak zrobić roladki z bakłażana i orzechów włoskich.
Bakłażana umyć, osuszyć i pokroić wzdłuż na cienkie plastry o grubości około pół centymetra. Każdy plasterek posolić z obu stron, po czym ułożyć plastry bakłażana obok siebie oraz na sobie w naczyniu i odstawić na 30 minut. Po tym czasie, każdy plasterek dokładnie odcisnąć i ułożyć na papierowym ręczniku. Na patelnię wlać olej, nie za dużo ale na tyle wystarczająco, aby bakłażan mógł swobodnie na nim się smażyć. Olej rozgrzać i kiedy gorący układać plasterki bakłażana. Bakłażana smażyć na średniej wielkości ogniu na lekko złotawy kolor. Usmażone plastry bakłażana wyjmować na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
Orzechy włoskie bardzo drobno posiekać i kiedy gotowe dodać do nich ocet jabłkowy, pieprz Cayenne, sól, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobo krojoną kolendrę oraz mielony kminek. Kolejno, dużą strużką wlać wrzącą wodę, cały czas siekając i mieszając całość. Ja zarówno siekanie orzechów jak i połączenie składników zrobiłam za pomocą malaksera, dzięki czemu pasta orzechowa była kremowa.
Na blacie kuchennym ułożyć plasterek bakłażana, lub połączyć ze sobą dwa plasterki jeśli są dość cienkie lub krótkie. Dokładnie posmarować pastą orzechową, posypać ziarnami granatu oraz drobno krojoną kolendrą. Zaczynając od jednego z krótszych boków zwinąć w roladkę. Tak postąpić z każdym plasterkiem bakłażana. Roladki z bakłażana i orzechów układać na talerzyku, dekorować ziarnami granatu i kolendrą. Gotowe roladki można podawać od razu lub serwować nieco później.

Warto wiedzieć robiąc roladki z bakłażana i orzechów włoskich.
Bakłażana nasalamy i odstawiamy na jakiś czas po to, aby pozbyć się z niego goryczy. Po 30-u minutach bakłażana odciskam z soku i dodatkowo przecieram go odrobinę papierowym ręcznikiem.
Moje plasterki bakłażana smażyłam przez 3-4 minuty łącznie z obu stron.
Z podanych ilości składników uzyskałam 12 sztuk roladek. Roladki zrobiłam z dwóch średniej wielkości bakłażanów, lecz w większości roladek wykorzystałam dwa plasterki na jedną roladkę, gdyż były one dość cienkie i krótkie.
Lubisz dania z bakłażana? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Grillowany bakłażan z kozim serem.


Dodaj komentarz