Remoulade to zimny sos na bazie majonezu. W zależności od kraju, w którym sos ten jest przygotowywany, może zawierać różne dodatki. Poza majonezem w remoulade znaleźć można musztardę, ogórki kiszone, chrzan, paprykę, kapary, zioła oraz anchovies. Sos ten smakiem podobny jest do sosu tatarskiego i niektóre składniki występują w obu tychże sosach. Pomiędzy remoulade, a sosem tatarskich istnieje jednak różnica, która polega na pikantności obu sosów. Sos tatarski nie jest pikantny, natomiast remoulade zawiera paprykę oraz sos chili. Dodatek papryki i chili w remoulade sprawia, iż oba sosy te różnią się od siebie także kolorem. Remoulade podobnie jak sos tatarki, jest świetnym dodatkiem do wędlin, ryb oraz owoców morza. Sprawdza się równie dobrze jako dodatek do smażonych warzyw i frytek.
Przygotowanie sosu remoulade zajmuje dosłownie 5 minut, gdyż poza starciem na tarce ogórków i wymieszaniem wszystkich składników w miseczce, tak naprawdę nic więcej nie musimy robić. Sos przygotować można z wyprzedzeniem i trzymać przez parę dni w lodówce, bądź zrobić go bezpośrednio przed podaniem. Polecam Wam poniższy przepis na remoulade i mam nadzieję, iż go wypróbujecie.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na remoulade.
- 15 dkg majonezu
- 1,5 łyżki musztardy ziarnistej Dijon
- 1 łyżeczka przyprawy kreolskiej
- 1 łyżeczka tartego chrzanu ze słoika
- 1/2 łyżeczka sosu chili
- 1 łyżeczka krojonej natki pietruszki
- 2 łyżki tartych ogórków kiszonych
Jak zrobić remoulade.
Do miseczki włożyć majonez, musztardę, tarty chrzan, sos chili, przyprawę kreolską, drobno-krojoną natkę pietruszki oraz tarte ogórki kiszone. Składniki dokładnie wymieszać łyżką.

Warto wiedzieć robiąc remoulade.
Mój sos lubię robić z dodatkiem musztardy ziarnistej Dijon, lecz zastąpić ją można musztardą kremową.
Ogórki starłam na tarce o dużych oczkach. Nie odciskałam ogórków z soku, dodałam je wraz z nim do sosu.
Według mnie w tym sosie najlepiej sprawdza się tarty chrzan ze słoika. Ma on mniej intensywny smak, aniżeli świeżo-tarty chrzan. Sos z dodatkiem świeżego chrzanu byłby bardzo ostry, dlatego też ja zawsze dodaję chrzan kremowy.
Przepis na przyprawę kreolską znajdziecie na blogu.
Lubisz domowe sosy? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Sos barbecue.


Dodaj komentarz