Makaron z cukinią i szynką to danie obiadowe, które przygotujecie w mniej niż 30 minut. Jest to danie idealne dla zabieganych oraz tych, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu na gotowaniu. Podstawą tego dania jest makaron pappardelle połączony z kremowym sosem z cukinii oraz szynki. Pappardelle to makaron o kształcie długich i szerokich pasów. Makaron ten świetnie sprawdza się w daniach z dodatkiem sosu. Smakuje pysznie podany chociażby z sosem grzybowym, serowym lub pomidorowym z dodatkiem owoców morza. Sos, z którym połączyłam pappardelle to lekko pikantny sos przygotowany ze świeżej cukinii, szynki oraz mascarpone. Do smaku sos doprawiłam odrobiną czosnku i ziołami prowansalskimi. Danie to podaję zarówno na obiad jak i na lunch, czasami posypane po wierchu tartym serem Parmezan. Dodatek sera nie jest koniecznością, ale jeśli ktoś lubi to oczywiście można tenże makaron z nim podać. Polecam Wam poniższy przepis na makaron z cukinią i szynką.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na makaron z cukinią i szynką.
- 50 dkg cukinii
- 15 dkg szynki w plastrach
- 4 łyżki serka mascarpone
- 300 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 duże ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczka płatków chili
- 1/2 łyżeczka ziół prowansalskich
- 30 dkg makaronu pappardelle
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczka pieprzu
Jak zrobić makaron z cukinią i szynką.
Makaron pappardelle ugotować do miękkości w sporej ilości wody, osolonej 1 łyżeczką soli. Czas gotowania makaronu zależy od tego czy chcemy, aby był miękki czy al dente. Najlepiej jest go gotować według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron wylać na durszlak, przelać zimną wodą i odstawić do odsączenia.
Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w średniej wielkości kostkę. Pokrojoną cukinię oraz oliwę włożyć na patelnię i smażyć na średniej wielkości ogniu przez około 8 minut. Kolejno, dodać płatki chili, przeciśnięty przez praskę czosnek i kontynuować smażenie przez kilka sekund. Po tym czasie włożyć pokrojoną na paseczki szynkę, 1 łyżeczkę soli, pieprz oraz zioła prowansalskie. Smażyć przez 3 minuty, po czym wsypać mąkę i mieszając nieustannie smażyć przez 1-2 minuty. Do podsmażonych składników wlać bulion warzywny, dodać serek mascarpone, zagotować i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut. Gotujące się składniki od czasu do czasu należy przemieszać.
Gorący makaron dokładnie wymieszać z sosem z patelni. Podawać od razu po przygotowaniu.

Warto wiedzieć robiąc makaron z cukinią i szynką.
Makaron gotowałam przez 10 minut i po tym czasie był on miękki. Aby makaron był al dente należy gotować go pomiędzy 8-10 minut.
W tym daniu wykorzystać można zarówno gotowaną jak i wędzoną szynkę. Ja najczęściej sięgam po szynkę wędzoną.
Młode sztuki cukinii pokroić można wraz z ziarnami, gdyż ziarna tychże cukinii są na ogół małe i miękkie. Z większych sztuk koniecznie należy usunąć ziarna.
Lubisz dania z cukinii? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Risotto z cukinią i pomidorami.


Dodaj komentarz