Kotlety mielone to danie, które pamiętam z dzieciństwa. Mama robiła je często głównie na niedzielny obiad. Były to proste kotlety bazujące na wieprzowinie, bułce, jajku, odrobinie soli oraz pieprzu. W kotletach tych nie było farszu. Tego typu kotlety mielone obecnymi czasy robię u siebie w domu sporadycznie, głównie dlatego iż lubię próbować nowych dań i rzadko skupiam się na jednej tylko potrawie. Jeśli robię mielone to staram się je nieco urozmaicić i według mnie dobrym urozmaiceniem kotletów mielonych jest dodatek farszu. Może to być farsz warzywny bądź serowy, ja przynajmniej po takie właśnie farsze sięgam przy moich mielonych. Farszem, który sprawdza się w mielonych jest farsz grzybowy, a konkretnie farsz z pieczarek. Zdarza mi się do tak przygotowanego farszu dodać ser żółty lub ser mozzarella, aby nieco zmienić jego smak.
Mielone faszerowane pieczarkami to danie obiadowe, które podaję z dodatkiem lekkiej surówki i koniecznie puree ziemniaczanego. Taki zestaw serwuję nie tylko przy niedzieli ale również na tygodniu. Przygotowanie mielonych zaczynam od zrobienia farszu. Jest to bardzo prosty farsz, gdyż do jego przygotowania potrzebne są grzyby i cebula. Farsz doprawiam solą oraz pieprzem, a całość smażę na maśle, chociaż zamiast masła można użyć oleju roślinnego. Masę mięsną robię z mięsa drobiowego, bułki pszennej, jajka oraz przypraw takich jak sól oraz pierz. Do masy na mielone dodaję również świeżo krojoną natkę pietruszki. Składniki wyrabiam ze sobą przez chwilę, starając się je uklepywać/ubijać dłonią po to, aby farsz nieco napowietrzyć. Z odpowiednio przygotowanej masy robię małe placki, które wypełniam nadzieniem i formuję w kulki, po czym smażę na gorącym oleju. Kotleciki podaję od razu po usmażeniu. Polecam Wam poniższy przepis na mielone faszerowane pieczarkami i mam nadzieję, iż Wam posmakują.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na kotlety mielone faszerowane pieczarkami.
- 30 dkg pieczarek
- 25 dkg cebuli
- 1 łyżka masła
- 1 i 1/2 łyżeczka soli
- 3/4 łyżeczki świeżo-mielonego pieprzu
- 50 dkg mięsa mielonego drobiowego
- 1 bułka
- mały pęczek natki pietruszki
- 1 jajko
- 8 łyżek bułki tartej
- olej do smażenia kotletów
Jak zrobić kotlety mielone faszerowane pieczarkami.
Pieczarki oczyścić, pokroić na małe kawałki i włożyć na patelnię. Dodać drobno krojoną cebulę, masło, 1/2 łyżeczkę soli oraz 1/4 łyżeczkę pieprzu. Smażyć na średniej wielkości ogniu przez około 15 minut. Usmażone pieczarki wystudzić.
Bułkę namoczyć w wodzie, kiedy miękka bardzo dokładnie odcisnąć z wody i przełożyć do miski. Dodać mielone mięso drobiowe, 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczkę pieprzu, siekaną natkę pietruszki oraz jajko. Masę mięsną wyrabiać przez chwilę dłonią, po czym nabierać łyżką i rozpłaszczać na dłoni. Na środku układać podsmażone pieczarki, sklejać masę mięsną ku środkowi i formować w kulkę. Kulkę mięsną obtaczać w bułce tartej i lekko spłaszczać dłonią.
Na patelnię wlać sporą ilość oleju, rozgrzać i kiedy gorący układać mielone. Smażyć na średniej wielkości ogniu pomiędzy 10-12 minut lub do momentu, w którym są dobrze przypieczone z każdej strony. Kotlety mielone faszerowane pieczarkami wykładać na talerzyk wyłożony papierowym ręcznikiem. Podawać od razu po usmażeniu.

Warto wiedzieć robiąc kotlety mielone faszerowane pieczarkami.
Z podanych ilości składników wychodzi 16 sztuk, średniej wielkości kotletów.
Oleju na patelni powinno być na tyle dużo, aby po włożeniu kotletów sięgał do ich połowy, nie powinien ich zakrywać.
Te kotlety mielone zrobić można również z mięsa wieprzowego bądź połączenia mięsa wieprzowego z drobiowym.
Lubisz kotlety mielone? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Kotlety mielone z indyka.


Tradycyjne kotlety mielone z dodatkiem sezonowych grzybów to połączenie wręcz idealne. Bardzo fajny, prosty przepis na sycący obiad 😉
Ostatnio jak planuje mielone to tylko takie robię 😀 Rodzinka w końcu zatęskni za klasycznymi mielonymi