Kurczak z sosem czosnkowym
||||

Kąski z kurczaka

Kąski z kurczaka, czyli małe kawałki kurczaka panierowane w jajku i bułce tartej, smażone na tłuszczu. Podejrzewam, iż jest to dość popularna przekąska w większości domów. Przygotowanie tej przekąski jest szybkie i mało skomplikowane. Ja przygotowanie kąsków z kurczaka zaczynam od zakupu dobrej jakości filetów z kurczaka, które po oczyszczeniu i osuszeniu nacieram solą oraz pieprzem. Kolejno, panieruję je w mące, jajku z dodatkiem ziół oraz bułce tartej. Osobiście bardzo lubię kiedy mięso po usmażeniu pachnie ziołami, dlatego też zarówno świeże jak i suszone zioła są nieodzownym elementem kąsków z kurczaka, które robię.

Usmażone kąski kurczaka podać możecie z ulubionym sosem. Zarówno ketchup, barbecue, sos tysiąca wysp oraz sos czosnkowy, sprawdzą się podane z drobiem. Ja chyba jednak najczęściej serwuję kąski z kurczaka z dodatkiem sosu czosnkowego.

Smażony kurczak
Kąski z kurczaka z sosem czosnkowym

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na kąski z kurczaka.

  • 500 g filetów z piersi kurczaka
  • pęczek świeżych ziół (tymianek, oregano, estragon)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki pieprzu
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 4 suszone pomidory
  • olej do smażenia
  • sos czosnkowy według przepisu TUTAJ.

Jak zrobić kąski z kurczaka.

Filety z kurczaka pokroić na małe paseczki o długości pięciu i grubości jednego centymetra. W miseczce widelcem roztrzepać jajka, dodać drobno krojone zioła oraz krojone suszone pomidory. Zmiksować, jeśli chcemy uzyskać bardziej jednolitą masę.

Każdy z kawałków mięsa posolić i oprószyć pieprzem, a następnie obtaczać w mące, jajku, a na koniec w bułce tartej.

Na patelnię wlać olej, rozgrzać i kiedy gorący układać panierowane mięso. Kąski z kurczaka smażyć na średnim ogniu na złoty kolor. Usmażone mięso wykładać na talerzyk wyłożony papierowym ręcznikiem. Gotowe kąski podawać z dodatkiem sosu.

Warto wiedzieć robiąc kąski z kurczaka.

Kurczak z sosem czosnkowym
Kąski z kurczaka z sosem czosnkowym

Mięso należy wkładać na dobrze rozgrzany olej, nigdy na zimny. Wrzucone na zimy olej zwyczajnie nim nasiąkną i nie będą smaczne.

Usmażonego kurczaka wykładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć go z nadmiaru tłuszczu.

Lubisz mięso z kurczaka? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Sałatkę z kurczaka.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Kąski z kurczaka
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *