Curry do danie, które nie jest trudne do zrobienia. Przygotować można je na kilka sposobów wykorzystując warzywa, mięso lub ryby a także owoce morza.

Z dyni piżmowej gotowałam już zupę, piekłam ciasto oraz ciasteczka, a tym razem postawiłam na danie jednogarnkowe. Słodycz dyni idealnie łączy się z ostrością papryczki. Osobiście nie przepadam za zbyt pikantnymi potrawami dlatego papryczki użyłam tylko odrobinę.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na curry z dyni piżmowej.
- 1 duża dynia piżmowa
- 1 łyżeczka drobno krojonej papryczki chili
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka kminu mielonego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 3 łyżki migdałów w płatkach
- 1 biała cebula
- pęczek natki pietruszki
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki świeżo tartego imbiru
- 500 ml wody
- 500 ml mleka kokosowego
Jak zrobić curry z dyni piżmowej.
Do garnka wkładamy olej kokosowy, paprykę w proszku i kmin. Smażymy 10 sekund na małym ogniu.
Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę (około 2-3 centymetrów) dynię, drobno krojoną papryczkę chili, cebulę pokrojoną w kostkę, imbir oraz migdały w płatkach. Smażymy przez 3-4 minuty po czym wlewamy wodę.
Całość gotujemy na małym ogniu do momentu, w którym dynia jest miękka. Pod koniec gotowania wlewamy mleko kokosowe, dodajemy sól oraz pieprz. Gotowe danie posypujemy świeżo krojoną natką pietruszki.

Warto wiedzieć robiąc curry z dyni piżmowej.
Natkę pietruszki możemy zastąpić świeżą kolendrą.
Do przygotowania curry sięgnęłam po dynię piżmową. Jest to podłużna w kształcie dynia, która nieco przypomina gruszkę. Osobiście wolę tę dynię od okrągłej dyni standardowej. Dynia piżmowa nie jest, aż tak słodka w smaku jak dynia regularna.
Lubisz dania z dynią piżmową? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Pizzę z dynią.

Uwielbiam wszystkie użyte składniki. To musi być pyszne!