Kąski z kurczaka, czyli małe kawałki kurczaka panierowane w jajku i bułce tartej, smażone na tłuszczu. Podejrzewam, iż jest to dość popularna przekąska w większości domów. Przygotowanie tej przekąski jest szybkie i mało skomplikowane. Ja przygotowanie kąsków z kurczaka zaczynam od zakupu dobrej jakości filetów z kurczaka, które po oczyszczeniu i osuszeniu nacieram solą oraz pieprzem. Kolejno, panieruję je w mące, jajku z dodatkiem ziół oraz bułce tartej. Osobiście bardzo lubię kiedy mięso po usmażeniu pachnie ziołami, dlatego też zarówno świeże jak i suszone zioła są nieodzownym elementem kąsków z kurczaka, które robię.
Usmażone kąski kurczaka podać możecie z ulubionym sosem. Zarówno ketchup, barbecue, sos tysiąca wysp oraz sos czosnkowy, sprawdzą się podane z drobiem. Ja chyba jednak najczęściej serwuję kąski z kurczaka z dodatkiem sosu czosnkowego.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na kąski z kurczaka.
- 50 dkg filetów z piersi kurczaka
- pęczek świeżych ziół (tymianek, oregano, estragon)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki pieprzu
- 2 jajka
- 1/3 szklanki mąki
- 1 szklanka bułki tartej
- 4 suszone pomidory
- olej do smażenia
- sos czosnkowy według przepisu TUTAJ.
Jak zrobić kąski z kurczaka.
Filety z kurczaka pokroić na małe paseczki o długości pięciu i grubości jednego centymetra. W miseczce widelcem roztrzepać jajka, dodać drobno krojone zioła oraz krojone suszone pomidory. Zmiksować, jeśli chcemy uzyskać bardziej jednolitą masę.
Każdy z kawałków mięsa posolić i oprószyć pieprzem, a następnie obtaczać w mące, jajku, a na koniec w bułce tartej.
Na patelnię wlać olej, rozgrzać i kiedy gorący układać panierowane mięso. Kąski z kurczaka smażyć na średnim ogniu na złoty kolor. Usmażone mięso wykładać na talerzyk wyłożony papierowym ręcznikiem. Gotowe kąski podawać z dodatkiem sosu.
Warto wiedzieć robiąc kąski z kurczaka.

Mięso należy wkładać na dobrze rozgrzany olej, nigdy na zimny. Wrzucone na zimy olej zwyczajnie nim nasiąkną i nie będą smaczne.
Usmażonego kurczaka wykładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć go z nadmiaru tłuszczu.
Lubisz mięso z kurczaka? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Sałatkę z kurczaka.

Ależ smakowicie się prezentują!!