Pomimo tego, iż kuchnia jest moim królestwem i mogłabym w niej przebywać na okrągło, zdarza mi się, iż z braku czasu często muszę stawiać na szybkie posiłki. Dania, które są smaczne, a zarazem szybkie do przygotowania robię często, zwłaszcza w trakcie tygodnia, kiedy to mam mało czasu na gotowanie. Do szybkich i jednocześnie super prostych do przygotowania potraw należą wszelkiego rodzaju dania jednogarnkowe oraz dania, które przygotować można w piekarniku. Do łatwych i mało pracochłonnych do zrobienia dań zaliczają się bez wątpienia pieczone warzywa, a poniżej zapraszam was na jedno z takich pieczonych warzyw.
Przepis na pieczone steki z kalafiora przypadnie do gustu tym z was, którzy lubią połączenie warzyw z serem oraz ziołami. Jeśli chodzi o przyprawy, to w tym konkretnym przepisie postawiłam na świeży rozmaryn, czosnek oraz ostrą paprykę. Przygotowanie steków z kalafiora zaczęłam od usunięcia z kalafiora liści, pokrojenia go na grube kawałki i nasmarowania go mieszanką przypraw, sera oraz oliwy. Każdy kawałek kalafiora można od razu posmarować z obu stron, ja jednak najpierw smarowałam jedną z nich, a drugą kończyłam dopiero po ułożeniu kalafiora na blaszce do pieczenia. Do tej czynności wykorzystałam silikonowy pędzelek, ale jeśli takowego nie macie to można zrobić to za pomocą dłoni.
Ułożone na blaszce steki z kalafiora piekłam przez 40 minut, gdyż po tym to czasie ser parmezan fajnie się przypiekł, a kalafior wewnątrz był miękki. Z czym podawać steki z kalafiora? Pieczone steki z kalafiora sprawdzą się jako dodatek do dań obiadowych bądź jako danie główne, zaserwowane na przykład z dodatkiem jogurtu. Oto kilka propozycji na dodatki, z którymi podać można steki z kalafiora:
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na pieczone steki z kalafiora.
- 60 dkg kalafiora
- 1/2 łyżeczka soli himalajskiej
- 1 łyżeczka papryki Gochugaru
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- 5 dkg tartego sera parmezan
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 gałązki rozmarynu

Jak zrobić pieczone steki z kalafiora.
W małej miseczce połączyć oliwę, sól, paprykę Gochugaru, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane listki rozmarynu oraz połowę tartego parmezanu.
Kalafiora pokroić na kawałki o grubości około 2-ch centymetrów każdy. Jedną stronę każdego z kawałków kalafiora natrzeć połączonymi składnikami z miseczki, po czym ułożyć kawałki na blaszce do pieczenia, natartą stroną ku dołowi. Kolejno, tak samo postąpić z drugą stroną kalafiora, którą po posmarowaniu dodatkowo posypać pozostałym parmezanem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza i kiedy gorący włożyć blaszkę z kalafiorem. Steki z kalafiora piec przez 35-40 minut, nie przewracając ich w trakcie pieczenia na drugą stronę. Upieczone steki z kalafiora podawać kiedy gorące lub ciepłe z dodatkiem jogurtu bądź ulubionego dipu.

Warto wiedzieć robiąc pieczone steki z kalafiora.
Waga kalafiora podana przeze mnie w liście składników, to jego waga po usunięciu liści.
Blaszkę, na której piekłam kalafior wyłożyłam papierem do pieczenia.
Sól himalajską zastąpić można solą jodowaną. Sugeruję sięgnąć po mniejszą jej ilość, gdyż jest ona zdecydowanie bardziej słona, aniżeli sól himalajska.
Ser parmezan starłam na tarce o średniej wielkości oczkach.
Papryka Gochugaru to koreańska papryka, która po ususzeniu i zmieleniu ma najczęściej sypką formę, podobną nieco do grubo-mielonych płatków chili. Jest to papryka ostra, w kuchni koreańskiej używana jako dodatek do zup, kimchi czy sałatek. W tym przepisie paprykę Gochugaru śmiało zastąpić można każdą inną, dowolną papryką chili.
Lubisz dania z kalafiora? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Curry z kalafiora.


Ja bardzo lubię kalafior i potrawy z niego. Takie steki są rewelacyjne