Jeśli tak samo jak i ja lubicie słodkości, to koniecznie musicie wypróbować przepis na tartę czekoladową.

Zarówno ciasto jak i krem są bardzo proste do przygotowania. Tę tartę robiłam już kilka razy, zmieniałam tylko owoce z jakimi ją serwowałam. Można na przykład podać ją z sosem malinowym, truskawkami, borówkami lub z porzeczką. Pamiętam, iż kiedy podawałam ją z sosem malinowym, dodatkowo użyłam także domowej bitej śmietany. Całość smakowała fantastycznie.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na tartę czekoladową.
Kruche ciasto:
- 12,5 dkg mąki pszennej
- szczypta soli
- 6 dkg masła bez soli
- 1 żółtko
- 6 dkg cukru pudru
Krem czekoladowy:
- 200 ml śmietany kremówki (36%)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 5 dkg cukru pudru
- 20 dkg czekolady gorzkiej
- 2,5 dkg masła bez soli
Dodatkowo: papier do pieczenia, ziarna do obciążenia papieru oraz pół szklanki czerwonych porzeczek.
Jak zrobić tartę czekoladową.
Kruche ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, zimne masło oraz cukier puder. Posiekać nożem, po czym dodać żółtko i zagnieść ciasto. Wszystkie składniki można również wymieszać w robocie kuchennym. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić na 20 minut do lodówki. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 4 milimetrów, po czym wyłożyć nim formę do pieczenia. Ja użyłam formy o średnicy 25 centymetrów. Spód ciasta w kilku miejscach nakłuć widelcem. Na wierzch ciasta wyłożyć papier do pieczenia i obciążyć go grochem lub innymi dowolnymi ziarnami bądź specjalnymi kulkami do pieczenia. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piec przez 20 minut. Po 20-u minutach ostrożnie zdjąć papier wraz z ziarnami i dopiec ciasto przez kolejne 15 minut.
Krem czekoladowy: do garnka wlać śmietanę, dodać cukier puder, masło i ekstrakt waniliowy. Zagotować. Zdjąć z ognia i dodać połamaną w kostkę czekoladę. Ubijać całość ubijakiem do momentu, aż czekolada całkowicie się rozpuści.
Gotowy krem czekoladowy wylać na uprzednio schłodzone kruche ciasto, po czym włożyć do lodówki na co najmniej dwie godziny. Po schłodzeniu tartę czekoladową udekorować owocami czerwonej porzeczki.
Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc tartę czekoladową.
Gorzką czekoladę zastąpić można czekoladą mleczną. Jeśli tak zrobimy, należy zwiększyć ilość czekolady, gdyż krem może okazać się zbyt rzadki.
Lubisz czekoladę? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Ciasteczka nadziewane czekoladą.

świetny wypiek 🙂
Dziękuję 🙂 Pozdrawiam
Pyszności ?
wygląda obłędnie! na pewno smakuję również wyśmienicie 🙂
Pysznie smakowało 🙂 Pozdrawiam