Pizza Margherita jest typową pizzą neapolitańską, która składa się z ciasta na pizzę, sosu pomidorowego, sera mozzarella oraz świeżej bazylii. Jako, iż ilość dodatków użytych na tejże pizzy jest minimalna, ważne jest aby były one jak najlepszej jakości. Zaczynając od sera, jednym z lepszych serów, po który warto jest sięgnąć robiąc tę pizzę, jest mozzarella Buffalo. Mozzarella Bufallo to mozzarella robiona z mleka bawolego. Ma ona miękką, kremową konsystencję i delikatny smak. Po upieczeniu ser ten idealnie łączy się z sosem pomidorowym i świeżą bazylią.
Jak piec pizzę Margherita? Przede wszystkim koniecznie należy piec ją w bardzo gorącym piekarniku, tj. od 200 stopni Celsjusza w górę. W zależności od tego, czy decydujemy się na pieczenie pizzy w formie do pieczenia czy bezpośrednio na kamieniu do pieczenia, czas pieczenia może być nieco inny. Zauważyłam, iż kiedy piekę pizzę na kamieniu do pieczenia, piecze się ona zdecydowanie szybciej. Dodatkowo muszę przyznać, iż pizza pieczona na kamieniu do pieczenia fajniej wyrasta i jest po prostu bardziej smaczna. Pizzę z tego przepisu akurat piekłam w formie do pieczenia, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, abyście upiekli ją na kamieniu do pieczenia. Jeśli szukacie przepisu na prostą pizzę, polecam poniższy przepis na pizzę Margherita.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na pizzę Margherita.
Ciasto na pizzę.
- 25 dkg mąki pszennej typu 00
- 160 ml letniej wody
- szczypta cukru kryształu
- 1/2 łyżeczka soli himalajskiej
- 1 łyżka oliwy
- 1,5 łyżeczki suchych drożdży
Dodatki na pizzę.
- 12,5 dkg sera mozzarella Buffalo
- 3 łyżki sosu pomidorowego
- kilka listków bazylii
- 5 dkg tartej mozzarelli
Jak zrobić pizzę Margherita.
Przygotowanie ciasta na pizzę.
Mąkę przesiać, włożyć do miski. W kubeczku wymieszać letnią wodę z cukrem, drożdżami i dwoma łyżkami mąki. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Kolejno, wyrośnięte drożdże połączyć z mąką, 1/2 łyżką oliwy i solą. Wymieszać wszystkie składniki, a następnie zarobić ciasto. Miskę, w której jest ciasto posmarować 1/2 łyżką oliwy, przykryć ściereczką i odstawić ciasto w ciepłe miejsce na 40-50 minut, lub do momentu w którym ciasto podwoi swoją objętość.
Przygotowanie pizzy.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat kuchenny, lekko odgazować, a następnie ułożyć w formie do pieczenia, lekko rozciągając ciasto w dłońmi. Ciasto w kilku miejscach nakłuć widelcem, posmarować sosem pomidorowym, na którym ułożyć plastry mozzarelli oraz tartą mozzarellę. Tak przygotowaną pizzę odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. W międzyczasie piekarnik nagrzać do 220 stopni Celsjusza i kiedy gorący, wstawić wyrośniętą pizzę. Pizzę piec przez 18-20 minut. Upieczoną pizzę wyjąć z piekarnika i posypać listkami bazylii.

Warto wiedzieć robiąc pizzę Margherita.
Do upieczenia pizzy użyłam metalowej formy do pizzy o średnicy 29-u centymetrów. Formę, lekko przesmarowałam olejem przed ułożeniem w niej ciasta.
Przechowywanie ciasta na pizzę. Ciasto na pizzę po wyrobieniu włożyć można na kilka godzin do lodówki i tam pozwolić mu nieco wolniej wyrosnąć. Jeśli sięgam po tę opcję, to na ogół robię ciasto wieczorem i pozwalam mu w lodówce leżakować przez noc, około 10-12 godzin. Drugą opcją jest zamrożenie wyrobionego ciasta. Przygotowane ciasto włożyć do plastikowego pojemnika, przykryć pokrywką i włożyć do zamrażalnika. Zamrożone ciasto przechowywać można w zamrażalniku przez kilka tygodni.
Upieczoną pizzę skropić można odrobiną oliwy z oliwek oraz posypać świeżo-mielonym pieprzem.
Lubisz pizzę? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Pizzę z dynią.

Dodaj komentarz