Aioli to czosnkowy sos na bazie majonezu. Sos ten jest bardzo popularny w Hiszpanii, Francji oraz we Włoszech. Bazą sosu jest olej, czosnek, sok z cytryny oraz sól. Często w sosie występują również jajka bądź żółtka jajek. Przygotowanie sosu dobrze jest zacząć od drobnego posiekania czosnku, a następnie połączenia go z sokiem z cytryny, solą, jajkiem i olejem, który należy dodawać małymi strużkami. Sos aioli jest idealnym dodatkiem do pieczonego oraz grillowanego mięsa drobiowego, pieczonych warzyw oraz kanapek. Jeśli szukasz przepisu na sos czosnkowy, polecam poniższy przepis na aioli.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na Aioli.
- 4 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 jajko
- 150 ml oleju słonecznikowego
- 1/2 łyżeczka soli
Jak zrobić Aioli.
Do miseczki włożyć przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać sól oraz sok z cytryny. Wymieszać, po czym odstawić całość na 5 minut. Następnie, przełożyć do wysokiego pojemnika, dodać jajko i za pomocą ręcznego blendera miksować, stopniowo wlewając olej. Miksować razem kilka minut, do uzyskania gęstego sosu o jednolitej, kremowej konsystencji.

Warto wiedzieć robiąc Aioli.
Przed dodaniem jajka do sosu, należy je wyparzyć we wrzącej wodzie przez co najmniej 10 sekund.
Olej słonecznikowy zastąpić można oliwą z oliwek.
Lubisz domowe sosy? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Domowy majonez.

Dodaj komentarz