Churros to rodzaj ciasta smażonego, bardzo popularnego w Hiszpanii, a także w wielu innych krajach. Ciasto na churros to tak zwane ciasto parzone, które powstaje poprzez zaparzenie mąki w wodzie z dodatkiem tłuszczu. Całość gotowana jest przez kilka minut, po czym do ciasta dodawane są jajka. Kolejno, ciasto wyciska się albo bezpośrednio na gorący olej, albo na papier do pieczenia. Ja jestem zwolennikiem tej drugiej metody, czyli wyciskania ciasta na papier do pieczenia i wkładania całości na olej. Po usmażeniu churros posypywane jest cukrem z dodatkiem cynamonu i podawane z gorącą czekoladą. Ja moje pierwsze w życiu churros miałam okazję zjeść kilka lat temu w Madrycie, w Chocolatería San Ginés. Podane było ono z fenomenalną gorąca czekoladą i smakowało wspaniale. Jeśli do tej pory nie robiliście churros, to Tłusty Czwartek może być dobrą ku temu okazją. Polecam Wam poniższy przepis na churros i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na churros.
- 12,5 dkg mąki pszennej
- 250 ml wody
- 6 dkg masła
- 1/4 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru kryształu
- 1/2 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3 duże jajka
- olej do smażenia
Dodatkowo:
- 1 łyżka cynamonu
- 2 łyżki brązowego cukru jasnego
- sos czekoladowy do podania churros
Jak zrobić churros.
Do garnka wlać wodę, masło, sól, cukier oraz wanilię. Zagotować, zdjąć garnek z ognia i energicznie wmieszać przesianą przez sitko mąkę. Mieszać przez chwilę, aż w cieście nie ma grudek, po czym wstawić garnek ponownie na ogień. Gotować na małym ogniu przez 2 minuty, mieszając nieustannie. Garnek zdjąć z ognia i wystudzić ciasto. Kolejno, do zimnego ciasta dodać jajka, po jednym na raz, ucierając ciasto najlepiej za pomocą miksera. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką na jego końcu.
Na blat kuchenny wyłożyć papier do pieczenia, na który wyciskać churros o długości 15-u centymetrów każde. Pomiędzy każdym churros warto zachować co najmniej 3-y centymetrowe odstępy. Kolejno, papier pociąć tak, aby na każdym jego kawałku znalazły się około 3-y sztuki churros.
Do szerokiego garnka wlać olej, rozgrzać i kiedy gorący wkładać churros. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z każdej strony. Usmażone churros wykładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
Na talerzyku wymieszać brązowy cukier wraz cynamonem, po czym oprószyć churros. Churros podawać od razu po usmażeniu, z dodatkiem sosu czekoladowego bądź gorącej czekolady.

Warto wiedzieć robiąc churros.
Churros wyciskałam za pomocą tylki z dość małą dziurką. Najlepiej jest przetestować kilka tylek o różnej wielkości, aby zobaczyć która daje nam najlepszy rezultat. Należy przy tym pamiętać, iż po włożeniu churros na olej, ciasto sporo wyrasta.
W garnku powinno być dość sporo oleju, po to aby każde churros mogło swobodnie w nim pływać.
Lubisz słodkości z ciasta parzonego? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Pączki hiszpańskie.


Świetne churrosy z sosem czekoladowym 😉
Chyba wiem co słodkiego ogarnę w ten weekend. Dzięki za fajny przepis.
Smacznego 🙂 Pozdrawiam.