Makaron spaghetti z dodatkiem pesto to szybkie i proste danie obiadowe. Jego podstawą jest oczywiście makaron, który połączony jest z podsmażonym pesto z dodatkiem oliwy z oliwek. Wiem, iż niektórzy lubią podawać makaron z pesto bez uprzedniego podsmażania pesto, ja jednak podsmażam je, gdyż łączę je dodatkowo z oliwą, dzięki czemu pesto nie jest, aż tak gęste.
Po jaki rodzaj pesto sięgnąć? W tym przepisie używam zielonego pesto, jednak jeśli ktoś lubi może również sięgnąć po czerwone. Zielone pesto, może to być pesto tradycyjne zrobione z bazylii, oliwy, Parmezanu, czosnku oraz orzeszków piniowych, lub pesto mniej tradycyjne. Mniej tradycyjne zielone pesto robię bardzo często i jest to pesto z liści rzodkiewki, pesto z natki marchewki lub pesto z czosnku niedźwiedziego. Spaghetti po połączeniu z pesto podaję dość intensywnie posypane Parmezanem i orzeszkami pinii.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na spaghetti z pesto.
- 25 dkg makaronu spaghetti
- 1 łyżeczka soli
- 3 l wody
- 20 dkg pesto
- 100 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżki orzeszków pinii
- 10 dkg sera Parmezan
Jak zrobić spaghetti z pesto.
Do garnka wlać wodę, dodać sól i zagotować. Na gotującą się wodę wrzucić makaron spaghetti, całość zagotować i gotować na małym ogniu przez około 14-15 minut. Ugotowany makaron przelać na durszlak, odcedzić z wody i przełożyć do miski.
W międzyczasie na patelnię wlać oliwę z oliwek oraz pesto. Smażyć na małym ogniu przez 2-3 minuty. Kolejno, makaron połączyć z pesto i oliwą. Spaghetti podawać posypane serem parmezan i orzeszkami pinii.

Warto wiedzieć robiąc spaghetti z pesto.
Makaron spaghetti gotuję zazwyczaj powyżej 10 minut. Osobiście lubię kiedy jest niemalże al dente. Jeśli jednak nie jesteście fanami makaronu al dente, gotujcie go odrobinę dłużej aniżeli 15 minut.
Lubisz dania z dodatkiem pesto? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Zupę pomidorową z mozzarellą i pesto.

Dodaj komentarz