Croissanty zazwyczaj je się na słodko. Mój ulubiony to ten z kremem migdałowym, posypany płatkami migdałów. W sklepach poza tymi słodkimi kupić można także croissanty nadziewane serem żółtym, widziałam także croissanty nadziewane kiełbaskami i serem.
Dzisiaj na śniadanie zrobiłam croissanta z parówką, szpinakiem i jajkiem sadzonym. Było to jedno z lepszych śniadań jakie ostatnimi czasy jadłam. Do przygotowania tegoż śniadania sięgnęłam po wytrawnego croissanta, czyli takiego którego ciasto nie zawiera cukru.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na croissanty z jajkiem.
- 4 croissanty
- 10 dkg mrożonego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 1/8 łyżeczki białego pieprzu
- 4 jajka sadzone
- 1 łyżka oliwy
- 1/6 łyżeczki soli
- 3 kiełbaski parówki z pikantną papryką
Jak zrobić croissanty z jajkiem sadzonym.
Na patelnię wlać oliwę, włożyć mrożony szpinak, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, biały pieprz i sól. Smażyć na małym ogniu przez 3-4 minuty. Po upływie tego czasu dodać pokrojone w plasterki parówki i kontynuować smażenie przez kolejne 3 minuty.
Croissanty przekroić wzdłuż, delikatnie zrumienić na patelni, na której wcześniej smażony był szpinak z kiełbaskami. Każdego croissanta wypełnić nadzieniem, a na wierzchu ułożyć jajko sadzone.
Warto wiedzieć robiąc croissanty z jajkiem sadzonym.

Najlepiej użyć słonych croissantów. Ja sięgnęłam po croissanty posypane żółtym serem.
Parówki, których użyłam były z dodatkiem papryczki chili. Jeśli takich nie jesteśmy w stanie dostać w sklepie, można użyć tradycyjnych parówek i doprawić je odrobiną świeżej papryczki chili.
Szukasz propozycji na pyszne śniadanie? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Pieczone kiełbaski w cieście francuskim.

Dodaj komentarz