Jeśli chociaż raz przygotujecie sos czosnkowy z przepisu poniżej, będziecie często do tego przepisu powracać. Ten przepis na sos czosnkowy z pewnością przypadnie Wam do gustu, gdyż jest zarówno prosty jak i bardzo szybki. Sos czosnkowy na podstawie tegoż przepisu robiłam mnóstwo razy i zawsze wszystkim smakował.
Sos czosnkowy idealnie sprawdza się podany z mięsem z grilla, na przykład kąskami z kurczaka, grillowaną karkówką oraz warzywami z grilla. Jest on równie dobry jako sos sałatkowy.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na sos czosnkowy.
- 25 dkg sera feta (opakowanie)
- 40 dkg jogurtu naturalnego (2 kubeczki)
- 4 ząbki czosnku
Jak zrobić sos czosnkowy.
Wszystkie składniki włożyć do miski i bardzo dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Warto wiedzieć robiąc sos czosnkowy.
Nie dodajmy do sosu dodatkowej soli, gdyż ser feta jest wystarczająco słony i sprawi, iż sos będzie wystarczająco słony.
Jeśli ktoś lubi czosnek to może dodać więcej aniżeli cztery ząbki. Czosnek przed zmiksowaniem warto jest najpierw przegnieść w prasce.
Jeśli jesteś fanem sosów wypróbuj nasz przepis na Sos pieczarkowy.

Jeszcze nigdy nie robiłam sosu czosnkowego z fetą, a pomysł jest świetny i szybki. W dodatku wygląda dużo zdrowiej niż śmietanowo – majonezowy. Wypróbuję na pewno. Mniam.