Wędzone ryby są nie tylko smaczne ale i bardzo zdrowe. Powinniśmy zatem jeść ich jak najwięcej. Jedną z ryb, które najczęściej używam w formie wędzonej jest makrela.

Wędzona makrela ma bardzo intensywny smak, przez co pewnie nie wszystkim przypada do gustu. Smak makreli można nieco złagodzić łącząc ją z odpowiednimi dodatkami. Zarówno cebula jak i cytryna nadają się do balansowania smaku makreli. Oba wspomniane dodatki składniki wykorzystałam do przygotowania pysznej pasty z wędzonej makreli. Pasta jest świetna na kanapki. Można ją serwować na śniadanie, kolację lub jako przekąskę.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na pastę z makreli.
- 1/2 średniej wielkości makrela wędzona
- 1/2 średniej wielkości czerwona cebula
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 1/8 łyżeczki białego pieprzu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
Jak przygotować pastę z makreli.
Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. W blenderze zmiksować kawałki makreli, musztardę, pieprz, sól, sok z cytryny oraz śmietanę. Kiedy całość ma już kremową konsystencję, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i miksować przez kolejnych kilka sekund. Pastę z makreli podawać z pieczywem.

Warto wiedzieć robiąc pastę z makreli.
Makrelę zastąpić można dowolną rybą wędzoną np. łososiem, halibutem czy pstrągiem.
Lubisz ryby? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Rybę w sosie musztardowym.

Ja robię pastę z dodatkiem jajek i cebuli. Do małej makreli dodaję 3-4 ugotowane i rozdrobnione jajka na miękko oraz posiekaną małą cebulę. Całość doprawiam solą i pieprzem oraz łyżką majonezu. Twój przepis wydaje mi się dość oryginalny więc chętnie wypróbuję przy najbliższej okazji 🙂
Pozdrawiam i zapraszam do siebie 🙂
Brzmi nieźle i równie smacznie. Dziękuję za zaproszenie, na pewno wpadnę 🙂
Właśnie zrobiłam taka pastę i smakuje całej rodzince. Dziękuje za przepis.
Jak miło to słyszeć 🙂 Pozdrawiam