Zupa z fasolą

Zupa fasolowa

Zupa fasolowa to jedna z tych tradycyjnych zup, które w moim domu często robiła mama. Bazą zupy fasolowej jest sucha fasola, którą namacza się przez kilka godzin w wodzie, aby napęczniała i dzięki temu szybciej się ugotowała. Do fasoli dodawane są warzywa korzeniowe takie jak seler, marchew oraz korzeń pietruszki. W tej zupie nie może również zabraknąć ziemniaków i przypraw takich jak czosnek oraz majeranek. Obowiązkowo z zupie powinno znaleźć się również jakieś mięso. Można sięgnąć po kiełbasę lub boczek. Równie popularne jest robienie zupy fasolowej na wywarze mięsnym. Dodatkowo, zupa fasolowa zagęszczana jest odrobinę zasmażką z masła i mąki. Poniżej znajdziecie przepis na zupę fasolową, którą polecam zaserwować na obiad jako przystawkę lub danie główne.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Zupa z fasolą
Zupa

Składniki na zupę fasolową.

  • 200 g fasoli piękny Jaś
  • 100 g korzenia pietruszki
  • 100 g cebuli (1 duża)
  • 250 g marchwi (2 duże)
  • 300 g boczku gotowanego
  • 100 g selera korzeniowego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 300 g ziemniaków
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczka pieprzu
  • 2 l wody
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka soli

Zasmażka:

  • 1 pełna łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • 200 ml płynu odlanego z zupy

Jak zrobić zupę fasolową.

Fasolę włożyć do miski, zalać zimną wodą i odstawić na co najmniej 12 godzin. Kolejno, fasolę odcedzić, włożyć do garnka i wlać 2 l wody. Dodać liście laurowe oraz ziele angielskie, zagotować całość, po czym gotować na małym ogniu przez około 1 godzinę i 30 minut. Następnie, włożyć pokrojoną w kostkę marchew, selera oraz pietruszkę i kontynuować gotowanie przez 15 minut.

Na patelnię włożyć pokrojony w średniej wielkości kostkę boczek i smażyć na małym ogniu przez 8-10 minut. Do podsmażonego boczku dodać pokrojoną w kostkę cebulę, kontynuując smażenie przez 3 do 5-u minut. Pod koniec smażenia dodać także przeciśnięty przez praskę czosnek oraz paprykę w proszku – tak na około 10 sekund przed zdjęciem patelni z ognia.

Do gotujących się w garnku składników włożyć podsmażony boczek wraz cebulą, pokrojone w kostkę ziemniaki, sól, pieprz i majeranek. Gotować razem przez 10 minut.

Na patelnię włożyć masło oraz mąkę, mieszając nieustannie smażyć przez minutę. Następnie wlać małym strumieniem wodę z zupy, mieszając nieustannie. Zasmażkę dodać do zupy, gotować razem przez 5 minut.

Zupa z fasolą
Zupa

Warto wiedzieć robiąc zupę fasolową.

W tej zupie użyć można dowolnego rodzaju fasoli. Ja zazwyczaj wybieram fasolę piękny Jaś, ale każda inna fasola sprawdzi się w tej zupie równie dobrze. W zależności od wielkości ziaren fasoli, może ona potrzebować mniej lub więcej czasu na ogniu.

Zupę ugotować można na wywarze mięsnym. Może to być wywar z żeberek, boczku, lub golonki.

Lubisz dania z fasolą? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Fasolkę po bretońsku.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Zupa fasolowa
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *