Białe szparagi używane są przez mnie głównie do przygotowania wszelkiego rodzaju zup. Jak do tej pory nie wykonywałam z nich nic innego.

Zielone szparagi natomiast, goszczą u mnie w domu dość często, gdyż albo nadziewam nimi piersi kurczaka, albo gotuję je al dente i podaję z sosem holenderskim, albo robię z nich zupę.
Według mnie białe szparagi są mniej intensywne w smaku, aniżeli zielone dlatego też warto jest je łączyć z wyrazistymi dodatkami, takimi jak chociażby ser parmezan, który wyostrza ich smak.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na zupę z białych szparagów.
- 500 g białych szparagów
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 3 łyżki sera parmezan
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki orzeszków pinii
- 1/6 łyżeczki białego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki skwarków z boczku
Jak zrobić zupę z białych szparagów.
Szparagi ugotować w bulionie warzywnym do miękkości. W osobnym garnku na oliwie delikatnie podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę – średni ogień na złoty kolor. Ugotowane i lekko już przestudzone szparagi pokroić na małe kawałki, dodać je do cebuli i zalać całość bulionem warzywnym, w którym uprzednio gotowały się szparagi. Dodać sól, pieprz i gotować przez 5 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać ser Parmezan. Tak przygotowaną zupę zmiksować, a następnie przetrzeć przez gęste sitko. Zupę serwować z odrobiną orzeszków piniowych i skwarkami z boczku.

Warto wiedzieć robiąc zupę z białych szparagów.
Białe szparagi są dość włókniste, dlatego najlepiej jest nie używać ich dolnych części. Szparaga powinniśmy nagiąć i użyć tylko jego górną część od miejsca, w którym po nagięciu pękł.
Lubisz białe szparagi? Jeśli tak, wypróbuj nasz przepis na Frittata z białymi szparagami.

Świetny przepis! 🙂