Zupę jarzynową robię przez okrągły rok, jednak najbardziej lubię przygotowywać ją w okresie letnim, gdyż wtedy mogę użyć świeżych warzyw. Warzywa, po które sięgam najczęściej to marchew, pietruszka, kalafior, brokuł, ziemniaki, fasolka szparagowa oraz zielony groszek. W zupie zazwyczaj lądują te warzywa, które w danym momencie mam dostępne w domu. Jarzynówkę doprawiam śmietanką i podaję ze świeżymi ziołami takimi jak koperek, natka pietruszki lub szczypiorek.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na zupę jarzynową.
- 12 dkg marchwi
- 6 dkg korzenia pietruszki
- 15 dkg fasolki szparagowej
- 20 dkg kalafiora
- 30 dkg ziemniaków
- 2 duże zielone cebule
- 1 łyżka masła
- 2 łyżeczki soli
- 1.5 l wody
- 3/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 120 ml śmietanki (30%)
Dodatkowo:
- natka pietruszki i szczypiorek
Jak zrobić zupę jarzynową.
Marchew i pietruszkę pokroić w małą kostkę. Ziemniaki pokroić w średniej wielkości kostkę. Fasolkę szparagową pokroić na około 2.5 centymetrowe kawałki. Kalafiora podzielić na różyczki.
Do garnka włożyć mało, dodać drobno krojoną cebulkę zieloną i smażyć przez 2-3 minuty na małym ogniu. Kolejno, dodać wodę, marchew, pietruszkę i ziemniaki. Zagotować, po czym gotować pod przykryciem, na małym ogniu przez 10 minut. Następnie dodać fasolkę szparagową, różyczki kalafiora, sól oraz pieprz. Kontynuować gotowanie przez kolejne 10 minut. Na koniec wlać śmietankę i trzymać na ogniu przez dodatkowe 4-5 minut.
Zupę jarzynową podawać posypaną świeżo krojonym szczypiorkiem i natką pietruszki.

Warto wiedzieć robiąc zupę jarzynową.
Nie musicie trzymać się co do grama wagi składników podanych przeze mnie. Waga warzyw w tym przepisie, to waga obranych już warzyw.
Robiąc tę zupę sięgnąć możecie zarówno po świeżą jak i mrożoną fasolkę szparagową. Może to być fasolka zielona, fasolka żółtka lub mieszanka obu.
Lubisz fasolkę szparagową? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę pieczarkową z fasolką szparagową.

Dodaj komentarz