Zupa Minestrone
Zupa minestrone to wypełnione po brzegi kompozycją warzyw, makaronu oraz ziół, rozgrzewające danie obiadowe. Śmiało używać można w niej warzyw sezonowych i łączyć ze sobą dowolne warzywa, dzięki czemu za każdym razem uzyskamy nowy, interesujący smak tejże zupy. Popularnymi warzywami, które wykorzystuje się w minestrone są ziemniaki, jarmuż, kapusta, marchew, fasola czy chociażby seler. Tradycyjnie zupa ta robiona była z resztek warzyw stąd też warzywa sezonowe sprawdzają się w niej znakomicie. Całość połączona jest bulionem ziołowym z dodatkiem pomidorów i oczywiście nie może w niej zabraknąć makaronu.
Minestrone jest sycąca, treściwa, smaczna, a dodatkowego akcentu nadaje jej ser parmezan, z którym jest serwowana. Bardzo lubię ten przepis na zupę minestrone, ponieważ poza pysznym smakiem jest ona naprawdę łatwa do przygotowania. Smakuje pysznie podana z dodatkiem chrupiącego pieczywa takiego jak chleb, bagietka, bułka czy tosty. Poniższa wersja jest na zupę jarską lecz nie wegetariańską czy wegańską. Można ją jednak przygotować w wersji wegańskiej, wystarczy jedynie wyeliminować z niej ser parmezan.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na zupę Minestrone.
- 200 ml wody
- 80 g makaronu
- 250 g białej fasoli z puszki
- 400 g pomidorów z puszki
- 100 g marchwi
- 2 liście laurowe
- 2 gałązki rozmarynu
- 5 gałązek tymianku
- 2 duże ząbki czosnku
- 100 g selera łodygowego
- 100 g kapusty włoskiej
- 50 g jarmużu
- 100 g cebuli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 i 1/4 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka pieprzu
- 1/4 łyżeczka płatków chilli
- 1 l bulionu warzywnego
Dodatkowo:
- do podania tarty ser parmezan

Jak zrobić zupę Minestrone.
Do garnka wlać oliwę z oliwek, rozgrzać, po czym włożyć pokrojoną w kostkę cebulę, liście laurowe, zioła, pokrojoną w krążki marchew oraz pokrojonego na plasterki selera łodygowego. Smażyć na średniej wielkości ogniu przez 6-7 minut, mieszając od czasu do czasu. Kolejno, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć przez minutę. Następnie włożyć pokrojoną na paseczki kapustę, białą fasolę z puszki, pomidory z puszki, jarmuż, sól, pieprz, bulion warzywny i chilli. Zagotować i od tego momentu gotować przez 20 minut, na średniej wielkości ogniu z tendencją do małego, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie dodać makaron, wlać wodę i gotować przez 10-12 minut bądź do momentu, w którym makaron jest miękki. Zupę podawać z tartym serem parmezan.

Warto wiedzieć robiąc zupę Minestrone.
W tym przepisie wykorzystać można dowolny rodzaj makaronu. W tym konkretnym przypadku użyłam makaronu di semola di grano duro.
Przed podaniem zupy z rozmarynu i tymianku należy usunąć gałązki. Zioła w momencie dodawania do zupy można związać nitką, wtedy będzie je łatwiej wyjąć. Świeże zioła zastąpić można ziołami suszonymi.
Lubisz dania kuchni włoskiej? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Makaron z karczochami, małżami i serem.

