Cannoli to włoski deser wywodzący się z Sycylii. Jego podstawą są smażone na oleju kruche rurki, które następnie wypełniane są serkiem ricotta. Po wypełnieniu, końce cannoli dekorowane są krojonymi pistacjami, czekoladą bądź kandyzowanymi owocami. Uwielbiam cannoli, gdyż nie jest ono bardzo słodkie i świetnie sprawdza się nie tylko jako deser, ale również jako przekąska, którą spałaszować można w trakcie dnia. Jeśli nie robiłeś jeszcze tego włoskiego deseru, poniżej znajdziesz przepis na cannoli, który koniecznie musisz wypróbować.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na cannoli.
Ciasto:
- 10 dkg masła, smalcu lub margaryny
- 1 łyżka cukru kryształu
- 1 łyżka octu
- 23 dkg mąki typy 00 + odrobina do podsypania ciasta
- 1 jajko
- 1 łyżka kakao
- 3 łyżki białego słodkiego wina
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- cukier puder do oprószenia
Masa:
- 1 kg serka ricotta
- 8 łyżek cukru pudru
- otarta skórka z cytryny
- 5 dkg tartej czekolady
Jak zrobić cannoli.
Do miski włożyć miękkie masło oraz cukier kryształ, ucierać przez 4-5 minut do uzyskania puszystej, lekkiej konsystencji. Następnie dodać ocet, wino, żółtko jajka, przesianą przez sitko mąkę oraz kakao. Zarobić ciasto, które następnie owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na grubość około 3 milimetrów. Jeśli ciasto bardzo klei się w trakcie wałkowania, lekko podsypać je mąką. Z rozwałkowanego ciasta wycinać koła o średnicy 9,5 cm. Kolejno, każde z kół nieco rozwałkowywać wałkiem nadając im lekko owalny kształt. Ciasto nakładać na rurki do cannoli, dłuższa strona wzdłuż rurki, po czym jeden z boków zakładać na drugi, smarować białkiem i sklejać.
Do głębokiego garnka wlać olej, rozgrzać i kiedy gorący wkładać rurki. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor. Usmażone, wykładać na talerzyk wyłożony papierowym ręcznikiem, aby wystygły. Kiedy cannoli jest zimne, zdjąć je z metalowych rurek.
Do miski włożyć ser ricotta, cukier puder i otartą skórkę z cytryny. Wymieszać, a następnie 2-3 razy przetrzeć przez gęste sitko. Każdą rurkę cannoli wypełnić masą z serka ricotta. Końce rurek posypać tartą czekoladą.

Warto wiedzieć robiąc cannoli.
Użyłam metalowych rurek do cannoli o długości 12.5 cm każda.
Usmażone ciasto na ogół ściągam poprzez lekkie uderzenie rurki w pozycji pionowej o blat.
Z podanych ilości uzyskasz 22 sztuki kruchych rurek.
W tradycyjnym cannoli do ciasta dodawane jest wino Marsala. Można je jednak zastąpić dowolnym słodkim, białym winem.
Lubisz dania z serem ricotta? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Bruschettę z pieczarkami i serem ricotta.

Bardzo kuszace rureczki. A za mna chodzi wegierski sernik z kratka na wierzchu i morelami( chyba Elzbiety o ile pamietam). I taki deser galuszka. Albo pogacze! 🙂 Musze sie rozejrzec u Ciebie, czy masz jakies przepisy wegierskie 🙂