Zupa z kalafiora, słodkich ziemniaków i groszku to sycące danie jarskie, które pięknie pachnie i fantastycznie smakuje. Słodkie ziemniaki, kalafior oraz zielony groszek komponują się rewelacyjnie ze sobą jak i z użytymi do ich doprawienia przyprawami. W tej zupie znajdziecie warzywa w kawałkach, nie ma potrzeby ich miksowania w blenderze.
Przygotowanie zupy zaczynam od podsmażenia na oleju cebuli, po czym wraz z nią przez moment podsmażam również ziemniaki, kalafiora oraz przyprawy takie jak kurkuma, kminek i chili. Następnie dodaję groszek wraz z solą, pieprzem oraz bulionem i gotuję, do momentu w którym warzywa są miękkie. W tej zupie nie może zabraknąć śmietanki, którą wlewam tuż przed zdjęciem zupy z ognia. Zupę z kalafiora, słodkich ziemniaków i zielonego groszku podaję posypaną wyłącznie natką pietruszki. Nie serwuję do niej pieczywa, nie dodaję groszku ptysiowego, ani grzanek. Według mnie nie ma zupełnie takiej potrzeby, gdyż zupa sama w sobie jest bardzo sycąca. Tę zupę polecam serwować na pierwsze danie obiadowe lub na lunch.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na zupę z kalafiora, słodkich ziemniaków i groszku.
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczka kminku w ziarnach
- 10 dkg cebuli
- 25 dkg różyczek z kalafiora
- 10 dkg zielonego groszku
- 40 dkg słodkich ziemniaków
- 1/2 łyżeczka kurkumy w proszku
- 100 ml śmietanki do zup
- 1 i 1/2 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczka pieprzu mielonego
- 1/2 łyżeczka płatków chili
- 1,5 l bulionu warzywnego
- natka pietruszki do podania
Jak zrobić zupę z kalafiora, słodkich ziemniaków i groszku.
Do dużego garnka wlać olej, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć na średniej wielkości ogniu przez około 5 minut. Od czasu do czasu cebulę należy przemieszać, aby się nie przypaliła. Do podsmażonej cebuli dodać pokrojone w małą kostkę słodkie ziemniaki, kminek, płatki chili, różyczki kalafiora oraz kurkumę. Kontynuować smażenie przez 2-3 minuty, po czym wlać bulion warzywny, dodać zielony groszek, sól oraz pieprz. Zupę zagotować i od momentu zagotowania gotować ją na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie wlać śmietankę i trzymać całość na ogniu jeszcze przez 2 minuty. Zupę podawać posypaną krojoną natką pietruszki.

Warto wiedzieć robiąc zupę z kalafiora, słodkich ziemniaków i groszku.
Do zupy dodać można świeży bądź mrożony groszek. Ja najczęściej nawet w sezonie używam groszku mrożonego. Na kilka minut przed dodaniem go do zupy, wyjmuję groszek z zamrażalnika i odstawiam go na chwilę w temperaturze pokojowej. Groszek do zupy dodać można także po bezpośrednim jego wyjęciu z zamrażalnika.
Płatki chili zastąpić można drobno-krojoną świeżą papryczką chili.
Przed dodaniem ziemniaków do zupy należy je obrać z łupiny.
Lubisz zupy z kalafiorem? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Zupę kalafiorową z koperkiem.


Dodaj komentarz