Babeczki kakaowe z kremem kawowym to pyszny deser z dodatkiem kawy. Podstawą tego deseru jest kruche ciasto, które robię z mąki, cukru, tłuszczu, jajek, śmietany oraz kakao. Do ciasta dodaję również odrobinę ekstraktu waniliowego, po to aby ciasto nie tylko dobrze smakowało, ale również miało piękny zapach. Ciastem wykładam małe, metalowe foremki do babeczek, po czym najpierw piekę je w piekarniku, a w późniejszym kroku wypełniam kremem.
Krem, który służy mi do wypełnienia babeczek to delikatny krem kawowy na bazie mascarpone, śmietanki kremówki, cukru oraz kawy espresso. Bardzo ważnym elementem tego kremu jest kawa, gdyż to dzięki niej ma on cudowny, kawowy aromat. Zachęcam Was zatem do sięgnięcia po dobrej jakości kawę, gdyż wpłynie ona na smak kremu. Taką kawę kupić można online na stronie Coffeedesk, ich aktualną ofertę sprawdźcie TUTAJ. Kawę espresso przyrządzam najpierw w ekspresie do kawy, studzę i kiedy jest zimna dodaję do niej żelatynę. Następnie, kiedy kawa zaczyna tężeć dodaję ją do ubitej z cukrem i mascarpone śmietanki kremówki. Gotowym kremem wypełniam kruche babeczki kakaowe, a całość po wierchu dekoruję tartą czekoladą i płatkami bławatka.
Ten krem kawowy dobrze sprawdza się również jako krem do ciast, tortów oraz jako baza deserów w pucharku. Polecam Wam poniższy przepis na babeczki z kremem kawowym i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na babeczki z kremem kawowym.
Kruche ciasto kakaowe:
- 10 dkg masła lub margaryny
- 20 dkg maki pszennej + odrobina do podsypania
- szczypta soli
- 2 dkg ciemnego kakao
- 2 żółtka
- 6 dkg cukru pudru
- 2 kropelki ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Krem kawowy:
- 300 ml śmietanki kremówki (36%)
- 30 dkg serka mascarpone
- 12 dkg cukru pudru
- 100 ml kawy espresso
- 12 gr żelatyny w proszku
Dodatkowo:
- do dekoracji: tarta biała oraz mleczna czekolada, opcjonalnie płatki bławatka
Jak zrobić babeczki z kremem kawowym.
Do miski robota planetarnego przesiać mąkę, sól, kakao oraz cukier puder. Dodać pokrojone w kostkę masło i mieszać do momentu, w którym składniki zaczynają łączyć się w całość. Składniki można także posiekać na stolnicy nożem. W tym momencie dodać żółtka, wanilię oraz kwaśną śmietanę i szybko zarobić ciasto. Ciasto kakaowe owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.
Wyjęte z lodówki ciasto lekko podsypać mąką i rozwałkować na grubość 3-4 milimetrów. Z ciasta wycinać kółka, którymi wykładać uprzednio nasmarowane margaryną małe, metalowe foremki do babeczek. Po wyłożeniu wszystkich foremek ciastem, nakłuć ciasto widelcem, po czym ułożyć foremki na blasze do pieczenia, którą wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 18 minut. Upieczone babeczki kakaowe wystudzić.
Chłodną kawę espresso połączyć z żelatyną i odstawić na 10 minut. Po tym czasie podgrzać, wymieszać i wystudzić.
Zimną śmietankę kremówkę wlać do miski, ubijać przez około 30 sekund, po czym stopniowo wsypać cukier puder, ubijając nieustannie. Kiedy śmietanka jest już dobrze ubita, ale nie całkowicie sztywna, dodać mascarpone oraz tężejącą kawę espresso. Kontynuować ubijanie przez kilka sekund, aby uzyskać krem o gęstej konsystencji. Krem kawowy przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką na końcu i wypełnić nim dokładnie każdą kruchą babeczkę. Babeczki z kremem kawowym udekorować tartą czekoladą i płatkami bławatka. Przed podaniem babeczki przetrzymywać w lodówce.

Warto wiedzieć robiąc babeczki z kremem kawowym.
Z podanych ilości składników uzyskałam 20 sztuk babeczek.
Metalowe foremki do babeczek, których użyłam miały średnicę 8-u centymetrów.
Szukasz przepisów na babeczki? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Tartaletki z musem serowym.


Uwielbiam takie kawowe słodkości. Płatki bławatka dodają uroku.. 🙂