Pieczona dynia faszerowana kaszą jaglaną z dodatkiem migdałów i żurawiny, to danie wegańskie, które pysznie smakuje i pięknie prezentuje się wizualnie. Danie to podaję na lunch bądź obiad, często jako danie główne ale równie często jako dodatek. Zdarza mi się tak przygotowaną dynią zastępować puree ziemniaczane, ryż oraz kaszę. Jako dodatek, ta faszerowana dynia dobrze komponuje się podana z pieczonym drobiem, gulaszem oraz z kotletami mielonymi.
Przygotowanie faszerowanej dyni rozpoczynam od podpieczenia samej dyni w piekarniku. Po usunięciu pestek nacieram dynię dokładnie olejem, po czym piekę do momentu, w którym zaczyna mięknąć. W czasie kiedy dynia podpieka mi się w piekarniku robię farsz z kaszy jaglanej. Kaszę gotuję w wodzie, odcedzam i chwilę studzę – w momencie łączenia z pozostałymi składnikami farszu kasza nie musi być zimna. Do kaszy dodaje podsmażoną z chili i czosnkiem cebulę, kurkumę, natkę, żurawinę oraz migdały. Farsz doprawiam odrobiną soli, po czym wypełniam nim podpieczoną dynię. Kontynuuję pieczenia, do momentu w którym dynia jest miękka. Zapraszam Was do sięgnięcia po poniższy przepis na dynię faszerowaną kaszą jaglaną i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na dynię faszerowaną kaszą jaglaną.
- 10 dkg kaszy jaglanej w torebkach
- 1 łyżeczka świeżo-krojonej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczka soli
- 5 dkg cebuli
- 3 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczka płatków chili
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 1/4 łyżeczka kurkumy
- 3 małe dynie (1 kg łącznie)
- 2 łyżki migdałów
Jak zrobić dynię faszerowaną kaszą jaglaną.
Z każdej dyni odkroić około centymetr od góry, po to aby ją otworzyć i usunąć ziarna. Po usunięciu ziaren, dynie wraz z uprzednio odciętymi górnymi warstwami, nasmarować w środku oraz na zewnątrz dwoma łyżkami oleju, po czym ułożyć na blaszce do pieczenia. Kolejno, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piec przez 40 minut.
Na patelnię wlać jedną łyżkę oleju, dodać drobno pokrojoną cebulę i smażyć na średniej wielkości ogniu przez 5 minut. Po tym czasie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, płatki chili i kontynuować smażenie przez kilka sekund.
Kaszę jaglaną ugotować według instrukcji na opakowaniu. Mi zajęło to 20 minut. Ugotowaną kaszę włożyć do miski, dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem i papryką chili, migdały, kurkumę, sól, żurawinę oraz natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać.
Podpieczone dynie ostrożnie wyjąć z piekarnika, wyłożyć farszem i przykryć uprzednio odkrojoną pokrywką z dyni. Wstawić ponownie do piekarnika na 30-35 minut, ta sama temperatura pieczenia co poprzednio. Faszerowaną dynię podawać jako danie główne lub dodatek do dań obiadowych.

Warto wiedzieć robiąc dynię faszerowaną kaszą jaglaną.
Kaszę jaglaną zastąpić można kuskusem.
W tym daniu dobrze sprawdza się dynia sweet dumpling, która jest małych rozmiarów. Można jednak sięgnąć po jedną większą dynię zamiast trzech małych. Po podpieczeniu, a przed wypełnieniem jej farszem warto jest najpierw sprawdzić widelcem, czy dynia jest w miarę miękka. Jeśli nie, to należy nieco wydłużyć czas jej podpiekania. Według mnie w daniu tym najlepiej sprawdzają się małe sztuki dyni, gdyż w momencie serwowania podać można całą taką dynię bez potrzeby krojenia na indywidualne kawałki.
Lubisz dania z dyni? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Dynię pieczoną z czosnkiem.


Dodaj komentarz