Smalec z cebulą to danie, które w moim domu robię od przysłowiowego święta. Pomimo tego, iż uwielbiam jego smak, nie wyobrażam sobie, iż mogłabym się nim objadać codziennie. Tradycyjnie podaję go z dodatkiem pieczywa oraz ogórka kiszonego, a najlepiej sprawdza się przekąska. Danie to jest bardzo proste do zrobienia, a do jego przygotowania potrzebny jest kawałek słoniny, cebula oraz sól. Po pokrojeniu w kostkę lub zmieleniu w maszynce, słoninę wytapia się tak długo, aż zaczyna nabierać koloru. W tym momencie dodaje się cebulę i smaży razem do uzyskania chrupiących skwarek i dobrze podsmażonej cebuli. Gotowy smalec do smaku doprawia się solą, po czym przelewa do słoiczków lub pojemników i schładza. W lodówce smalec przetrzymywać można nawet do miesiąca czasu. Zachęcam Was do sięgnięcia po poniższy przepis na smalec z cebulą i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na smalec z cebulą.
- 20 dkg cebuli
- 50 dkg słoniny
- 1/2 łyżeczka soli
Jak zrobić smalec z cebulą.
Słoninę pokroić w małą kostkę lub zmielić w maszynce do mięsa. Do mielenia użyć można sitka o większych bądź mniejszych otworach. Kawałki słoniny przełożyć na patelnię i topić na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu przez około 15-20 minut. Kiedy skwarki zaczynają nabierać jasno-złotego koloru, dodać pokrojoną w średniej wielkości kostkę cebulę. Kontynuować smażenie na małym ogniu, mieszając w miarę często, do momentu w którym cebula nabierze złotego koloru. Ja po dodaniu cebuli do skwarek kontynuowałam smażenie przez 30 minut. Podsmażoną ze skwarkami cebulę posolić, po czym przełożyć do słoiczka i odstawić do wystygnięcia. Smalec z cebulą przetrzymywać w lodówce.

Warto wiedzieć robiąc smalec z cebulą.
Do przygotowania smalcu dobra będzie słonina, ale można go również zrobić z podgardla wieprzowego. Dodatkowo, do smalczyku dodać można kawałki gotowanego mięsa wieprzowego, dzięki czemu smalec będzie miał bogatszy smak i konsystencję.
Ja słoninę, z której robię smalczyk na ogół mielę w maszynce do mięsa. Z tak przygotowanej słoniny szybciej wytapia się tłuszcz. Jeśli słoninę pokroicie w kostkę, to w trakcie jej wytapiania się musicie sprawdzić od czasu do czasu, czy jest na tyle wytopiona, iż można do niej już dodać cebulę. Skwarki nie powinny być za bardzo wytopione w momencie dodawania do nich cebuli, gdyż po dodaniu cebuli muszą wraz z nią smażyć się jeszcze przez jakiś czas.
Lubisz domowy smalczyk? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Smalczyk wegański z cebulą.







Dodaj komentarz