Brioszki to małe, francuskie bułeczki maślane. Bułeczki te są mięciutkie, intensywnie maślane i mają piękną złocistą skórkę. Można je robić ze zwykłego ciasta lub dodać do niego kawałki czekolady bądź suszonych owoców. Te bułeczki są fantastyczne podane jako bułeczki śniadaniowe lub jako dodatek do zup czy zimnych przekąsek. Ja brioszki lubię zajadać posmarowane dżemem owocowym lub czekoladą. Dzisiaj zapraszam Was na brioszki w nieco innym wydaniu, gdyż pieczone z serem Camembert i tak też serwowane. Bułeczek nie wypełniam serem lecz zapiekam go pośrodku piekących się bułek. Tak przygotowane brioszki są świetne jako przekąska imprezowa.
Przygotowanie brioszek zaczynam od zrobienia ciasta. Jest to ciasto na bazie drożdży, do którego to ciasta dodaję również jajka, mleko, mąkę, odrobinę cukru oraz soli i sporą ilość masła. Do ciasta dorzucam również odrobinę ziół prowansalskich, aby nadać bułeczkom ziołowego aromatu. Przygotowane w ten sposób ciasto drożdżowe odstawiam do wyrośnięcia, a kiedy gotowe formuję w małe kulki. Kulki z ciasta układam wokół sera, po czym ponownie odstawiam do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika brioszki posypuję ziarnami maku. Posypka nie musi być makowa, równie dobrze sięgnąć można tutaj po biały bądź czarny sezam, siemię lniane lub kozieradkę. Bułeczki piekę tak długo, aż są rumiane, a jednocześnie zwracam uwagę na ser, gdyż on powinien być płynny. Brioszki z pieczonym serem Camembert podaję kilka minut po upieczeniu. Polecam Wam poniższy przepis na brioszki z pieczonym serem Camembert i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na brioszki z pieczonym serem Camembert.
Ciasto drożdżowe:
- 120 ml letniego mleka
- 40 dkg mąki chlebowej + odrobina do podsypania
- 1/2 łyżeczka soli
- 7 gr drożdży instant
- 2 jajka “L”
- 10 dkg masła
- 2 dkg cukru pudru
- 1/2 łyżeczka ziół prowansalskich
Dodatkowo:
- 25 dkg sera Camembert
- 3 małe ząbki czosnku
- 2 duże gałązki rozmarynu
- 1 łyżka maku
- 1/2 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 jajko do posmarowania bułeczek

Jak zrobić brioszki z pieczonym serem Camembert.
W kubeczku połączyć letnie mleko wraz z drożdżami i odstawić na 10 minut.
Do miski włożyć przesianą przez sitko mąkę, cukier puder, sól oraz zioła prowansalskie. Dodać wyrośnięte drożdże, jajka i mieszać przez 2-3 minuty. Po tym czasie stopniowo dodać miękkie masło, a następnie wyrabiać ciasto przez około 8 minut. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Z sera Camembert odkroić wierzchnią warstwę, po czym w środek włożyć pokrojony na kawałki czosnek, gałązki rozmarynu i posypać tymiankiem.
Po godzinie ciasto wyłożyć na blat kuchenny lekko podsypany mąką, podzielić na 20 części, które uformować w małe kulki. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na środku położyć ser Camembert, wokół niego 8 kulek z ciasta drożdżowego, zachowując odstępy pomiędzy nimi. Kolejno, pozostałe kulki ciasta drożdżowego ułożyć w kolejnym rzędzie, także zachowując około jednocentymetrowe odstępy między kulkami. Całość przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Wyrośnięte brioszki posmarować jajkiem i posypać ziarnami maku. Blaszkę z bułeczkami i serem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30-35 minut. Po upieczeniu broszki powinny być przyrumienione, a ser ma być płynny. Upieczone brioszki chwilę wystudzić, lecz podawać kiedy jeszcze ciepłe.

Warto wiedzieć robiąc brioszki z pieczonym serem Camembert.
Ser Camembert, którego używamy w tym daniu to ser zakupiony w drewnianym opakowaniu. Wraz z opakowaniem Camembert układamy na blaszce do pieczenia, dzięki czemu w trakcie pieczenia ser nie wypłynie, ani się nie przypali.
Lubisz dania z serem Camembert? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Roladki z kurczaka z serem Camembert.


Dodaj komentarz