Amoniaczki to kruche na zewnątrz i mięciutkie w środku ciasteczka, pieczone na amoniaku, który zastępuje proszek do pieczenia lub sodę. To właśnie dzięki amoniakowi ciasteczka wyrastają, są puszyste i lekkie. Minusem amoniaku jest jego intensywny zapach, jednak jest on wyczuwalny jedynie w momencie przygotowywania ciasteczek. W upieczonych ciasteczkach zapach amoniaku zanika.
Przepisów na amoniaczki jest wiele, ja jednak robię moje zawsze według przepisu mojej mamy. Przy pomocy robota planetarnego mieszam wszystkie składniki, z których w późniejszym etapie wycinam foremką ciasteczka. Składniki można także połączyć ze sobą na stolnicy lub blacie kuchennym. Przed upieczeniem, ciasteczka smaruję białkiem jajka oraz posypuję sporą ilością cukru kryształu. Te ciasteczka amoniaczki smakują najlepiej tego samego dnia, zaraz po upieczeniu, gdyż wtedy dosłownie rozpływają się w ustach. Moje amoniaczki lubię podawać jako dodatek do herbaty lub kawy, są także idealnym ciastkiem do zaserwowania na słodkim stole. Polecam Wam poniższy przepis na amoniaczki i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na amoniaczki.
- 50 dkg mąki pszennej + ekstra do podsypania
- 125 ml letniego mleka
- 1 dkg amoniaku
- 2 żółtka
- 1 jajko “L”
- 12 dkg cukru pudru
- 10 dkg masła lub margaryny
Dodatkowo:
- 5 dkg cukru kryształu
- białka do posmarowania ciasteczek
Jak zrobić amoniaczki.
Do kubka wlać letnie mleko, dodać amoniak i wymieszać. Wystudzić.
Do miski przesiać mąkę wraz z cukrem pudrem i dodać zimne masło pokrojone w kostkę. Za pomocą robota planetarnego lub malaksera mieszać składniki do momentu, w którym zaczynają łączyć się ze sobą. Kolejno, wolną strużką dodać zimne mleko z amoniakiem, żółtka oraz jajko. Szybko wyrobić, po czym zagnieść ciasto. Ciasto wyjąć na stolnicę lekko podsypaną mąką, uformować w kulkę i owinąć folią spożywczą. Konsystencja ciasta jest dość luźna, lecz taka ma być, nie dodawać więcej mąki. Odstawić w chłodne miejsce na godzinę, aby ciasto odpoczęło.
Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na grubość 0,5 centymetra i za pomocą foremek wykrawać ciasteczka. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarować białkiem i intensywnie posypywać cukrem kryształem. Blaszkę z ciasteczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Ciasteczka piec przez około 20 minut lub do momentu, w którym są przyrumienione. Amoniaczki wykładać na metalową kratkę i pozostawiać na chwilę, aby wystygły.

Warto wiedzieć robiąc amoniaczki.
Czas pieczenia amoniaczków zależy od ich wielkości. Ciasteczka o mniejszych rozmiarach potrzebują mniej czasu w piekarniku, aniżeli większe sztuki. Ja ciasteczka wycinałam przy użyciu dwóch foremek. Foremka w kształcie serca miała szerokość 8-u centymetrów, a foremka kwiatek miała szerokość 7-u centymetrów.
Z podanych ilości składników uzyskałam 40 sztuk ciasteczek.
Białka, którymi smarowałam amoniaczki były białkami, które pozostały mi z jajek, które wykorzystałam do zrobienia ciasta. Do ciasta użyłam żółtek jajek, a pozostałymi białkami smarowałam ciateczka.
Lubisz domowe ciasteczka? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Ciastka z kawałkami czekolady.


Kiedyś moja mama robiła. Bardzo mi smakowały
Bardzo aromatyczne. Dawno nie piekłam amoniaczków