Sałatka z tuńczykiem
|

Sałatka nicejska

Sałatka nicejska to lekka i świeża sałatka wywodząca się z francuskiego miasta Nicea. W składzie sałatki znajdziemy pomidory, tuńczyka, oliwki oraz ugotowane na twardo jajka. Inne dość popularne dodatki, jakie można często spotkać w sałatce nicejskiej to zielona fasolka, ugotowane ziemniaki, papryka oraz cebula. W zależności od regionu bądź kraju, skład sałatki nicejskiej może być nieco inny. Do smaku sałatka nicejska doprawiona jest lekkim sosem na bazie oliwy z oliwek. Ta sałatka świetnie sprawdza się podana jako danie główne na przykład z dodatkiem chrupiącej bagietki. Mam nadzieję, iż poniższy przepis na sałatkę nicejską przypadanie Wam do gustu.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Sałatka z tuńczykiem
Sałatka

Składniki na sałatkę nicejską.

  • 250 g młodych ziemniaków
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 150 g fasolki szparagowej
  • mała główka sałaty masłowej
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (170 g każda)
  • 15 sztuk czarnych oliwek
  • pęczek natki pietruszki

Sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka musztardy francuskiej

Jak zrobić sałatkę nicejską.

Do garnka włożyć ziemniaki, zalać wodą, zagotować i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Kolejno, z ugotowanych ziemniaków odlać wodę, a ziemniaki wystudzić.

Fasolkę szparagową włożyć do garnka, zalać wodą, zagotować i gotować przez 10 minut. Z ugotowanej fasolki odlać wodę, a fasolkę wystudzić.

Liście sałaty masłowej umyć, osuszyć, a następnie ułożyć na półmisku do serwowania. Na liściach sałaty ułożyć zimną fasolkę szparagową, pokrojone na ćwiartki jajka, oliwki, kawałki tuńczyka, pokrojone na ćwiartki pomidory oraz pokrojone na małe kawałki ziemniaki.

W kubeczku wymieszać oliwę z oliwek z solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz musztardą francuską. Sosem z kubeczka polać warzywa na półmisku. Gotową sałatkę udekorować natką pietruszki.

Sałatka z tuńczykiem
Sałatka

Warto wiedzieć robiąc sałatkę nicejską.

Duże sztuki jajek gotowałam na twardo przez 9 minut.

W sałatce wykorzystać można tuńczyka w sosie własnym, tuńczyka w oleju lub tuńczyka w wodzie.

Lubisz dania z tuńczykiem? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę z czerwonej fasoli i tuńczyka.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Sałatka nicejska
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *