Zupa fasolowa to jedna z tych tradycyjnych zup, które w moim domu często robiła mama. Bazą zupy fasolowej jest sucha fasola, którą namacza się przez kilka godzin w wodzie, aby napęczniała i dzięki temu szybciej się ugotowała. Do fasoli dodawane są warzywa korzeniowe takie jak seler, marchew oraz korzeń pietruszki. W tej zupie nie może również zabraknąć ziemniaków i przypraw takich jak czosnek oraz majeranek. Obowiązkowo z zupie powinno znaleźć się również jakieś mięso. Można sięgnąć po kiełbasę lub boczek. Równie popularne jest robienie zupy fasolowej na wywarze mięsnym. Dodatkowo, zupa fasolowa zagęszczana jest odrobinę zasmażką z masła i mąki. Poniżej znajdziecie przepis na zupę fasolową, którą polecam zaserwować na obiad jako przystawkę lub danie główne.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na zupę fasolową.
- 20 dkg fasoli piękny Jaś
- 10 dkg korzenia pietruszki
- 10 dkg cebuli (1 duża)
- 25 dkg marchwi (2 duże)
- 30 dkg boczku gotowanego
- 10 dkg selera korzeniowego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 30 dkg ziemniaków
- 1 duży ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczka pieprzu
- 2 l wody
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka soli
Zasmażka:
- 1 pełna łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- 200 ml płynu odlanego z zupy
Jak zrobić zupę fasolową.
Fasolę włożyć do miski, zalać zimną wodą i odstawić na co najmniej 12 godzin. Kolejno, fasolę odcedzić, włożyć do garnka i wlać 2 l wody. Dodać liście laurowe oraz ziele angielskie, zagotować całość, po czym gotować na małym ogniu przez około 1 godzinę i 30 minut. Następnie, włożyć pokrojoną w kostkę marchew, selera oraz pietruszkę i kontynuować gotowanie przez 15 minut.
Na patelnię włożyć pokrojony w średniej wielkości kostkę boczek i smażyć na małym ogniu przez 8-10 minut. Do podsmażonego boczku dodać pokrojoną w kostkę cebulę, kontynuując smażenie przez 3 do 5-u minut. Pod koniec smażenia dodać także przeciśnięty przez praskę czosnek oraz paprykę w proszku – tak na około 10 sekund przed zdjęciem patelni z ognia.
Do gotujących się w garnku składników włożyć podsmażony boczek wraz cebulą, pokrojone w kostkę ziemniaki, sól, pieprz i majeranek. Gotować razem przez 10 minut.
Na patelnię włożyć masło oraz mąkę, mieszając nieustannie smażyć przez minutę. Następnie wlać małym strumieniem wodę z zupy, mieszając nieustannie. Zasmażkę dodać do zupy, gotować razem przez 5 minut.

Warto wiedzieć robiąc zupę fasolową.
W tej zupie użyć można dowolnego rodzaju fasoli. Ja zazwyczaj wybieram fasolę piękny Jaś, ale każda inna fasola sprawdzi się w tej zupie równie dobrze. W zależności od wielkości ziaren fasoli, może ona potrzebować mniej lub więcej czasu na ogniu.
Zupę ugotować można na wywarze mięsnym. Może to być wywar z żeberek, boczku, lub golonki.
Lubisz dania z fasolą? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Fasolkę po bretońsku.

Dodaj komentarz