Ciasteczka popękane
|

Popękane ciasteczka czekoladowe

Jeśli jeszcze nie próbowaliście popękanych ciasteczek czekoladowych to koniecznie musicie to zmienić. Ciasteczka są intensywnie czekoladowe, fajnie się prezentują a ich przygotowanie jest super proste. Popękane ciasteczka czekoladowe powstają z obtoczenia dość gęstego w konsystencji ciasta czekoladowego w cukrze pudrze. W trakcie pieczenia ciasteczka wyrastają i rozchodzą się tworząc na ich powierzchni popękany wzór.

Czas pieczenia ciasteczek zależy od tego jaki efekt końcowy konsystencji ciasta w środku chcecie uzyskać. Mi najbardziej smakują ciasteczka wypieczone i takie ciasteczka potrzebują w piekarniku około 14 minut. Jeśli jesteście fanami ciastek nieco niedopieczonych, coś w stylu brownie to powinniście trzymać ciasteczka w piekarniku przez 12 a nawet i 10 minut.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Ciasteczka z czekoladą
Popękane ciasteczka czekoladowe

Składniki na popękane ciasteczka czekoladowe.

  • 300 g cukru kryształu
  • 100 g ciemnego kakao
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 4 jajka (średni rozmiar)
  • 250 g mąki pszennej
  • 60 g cukru pudru
  • 1/4 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Jak zrobić popękane ciasteczka czekoladowe.

Do miski wlać olej, dodać cukier kryształ i ubijać przez 3-4 minuty. Następnie dodać po jednym jajku, ekstrakt waniliowy, przesianą mąkę i kakao, proszek do pieczenia oraz sól. Ubijać przez 2-3 minuty, do momentu w którym składniki dobrze się połączą i powstanie gęste ciasto czekoladowe. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 4-5 godzin.

Ciasto czekoladowe wyjąć z lodówki, nabierać łyżką i formować kulki o średnicy 4-4,5 centymetra. Każdą kulkę bardzo dokładnie obtaczać w cukrze pudrze, po czym układać w formie wyłożonej papierem do pieczenia zachowując spore odstępy między ciastkami.

Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec pomiędzy 12 a 14 minut. Po upieczeniu ciasteczka odstawić na kilka minut do wystygnięcia.

Ciasteczka z czekoladą
Popękane ciasteczka czekoladowe

Warto wiedzieć robiąc popękane ciasteczka czekoladowe.

Jedno ciasto składało się z jednej łyżki ciasta czekoladowego.

W trakcie pieczenia ciasteczka wyrosną i rozejdą się, ważne zatem, aby w momencie ich układania w formie odstępy między ciastkami były dość spore.

Z podanych ilości wychodzi 20 sztuk ciasteczek.

Szukasz przepisów na ciasteczka z kakao? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ciasteczka kakaowe.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Popękane ciasteczka czekoladowe
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *