Domowe lody waniliowe to pyszny słodki deser, do przygotowania którego potrzebne są tylko trzy składniki. Podstawą lodów jest śmietanka, mleko kondensowane i wanilia. W tej wersji lodów waniliowych nie znajdziecie jajek, są to zatem lody waniliowe bez jajek. Bazę lodów czyli śmietankę i mleko kondensowane, śmiało łączyć można z innymi dodatkami, aniżeli wanilia. Wanilię zastąpić możecie czekoladą, kakao czy chociażby owocami. Te lody waniliowe przygotowałam z wykorzystaniem maszyny do lodów. Wyszły mi bardzo kremowe i zarazem delikatne w smaku. Polecam Wam poniższy przepis na lody waniliowe i zachęcam do wypróbowania.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na lody waniliowe.
- 400 ml mleka kondensowanego
- laska wanilii lub 1/4 łyżeczka mielonej wanilii
- 550 ml śmietanki kremówki (36%)
Jak zrobić lody waniliowe z trzech składników.
Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i za pomocą noża zeskrobać ziarna. Do garnka wlać śmietankę kremówkę, dodać wanilię (ziarna oraz skórkę) i zagotować. Kolejno, garnek zdjąć z ognia i wystudzić śmietankę, a kiedy zimna wstawić do lodówki na 30 minut. Z zimnej śmietanki usunąć skórkę wanilii, a następnie za pomocą miksera ubić śmietankę na pół-sztywno. Cały czas ubijając do śmietanki wolną strużką wlać mleko kondensowane. Tak przygotowaną masę śmietanową przełożyć do maszyny do lodów. Następnie, zmrożoną masę przełożyć do plastikowego pojemnika, szczelnie zamknąć i umieścić w zamrażalniku.

Warto wiedzieć robiąc lody waniliowe.
W mojej maszynie do lodów zmrożenie masy zajęło 30 minut.
Jeśli nie macie maszyny do lodów to ubitą masę śmietanową włóżcie do szczelnie zamykanego pojemnika. Pojemnik wstawcie do zamrażalnika. Po pierwszej godzinie od włożenia masy do zamrażalnika, warto jest ją przemieszać. Masę należy mrozić przez kilka godzin, do momentu w którym będzie dobrze zmrożona.
Zimną śmietankę należy przelać przez gęste sitko, jeśli dodaliście do niej mieloną wanilię.
Lubisz lody? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Lody jogurtowe z wiśniami.


Dodaj komentarz