Pasztet z królika jest jednym z moich ulubionych pasztetów. Kiedy tylko jestem na zakupach w sklepie mięsnym staram się zawsze kupić chociażby mały kawałek tegoż pasztetu. Nie zbyt często bowiem mam okazję robić pasztet z mięsa królika w domu, głównie dlatego iż nie wszędzie można to mięso kupić. Jeśli udaje mi się je już gdziekolwiek znaleźć kupuję jego większą ilość i je mrożę.
Tym razem przygotowałam pasztet z królika w wersji bezglutenowej. Normalnie do pasztetu dodałabym namoczoną bułkę kajzerkę, postanowiłam jednak zastąpić ją płatkami kukurydzianymi, które nie zawierają glutenu. Do mięsa z królika dodałam także boczek, gdyż mięso królika nie ma zbyt wiele tłuszczu. Robiąc pasztet wyłącznie z mięsa królika taki pasztet byłby bardzo suchy i rozpadałby się w trakcie krojenia.
Lekko ziołowego i aromatycznego smaku pasztetowi nadały suszone pomidory i dość spora ilość świeżo krojonej natki pietruszki. Pasztet po upieczeniu był mięciutki, kremowy i fajnie smarował się na pieczywie.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na pasztet z królika.
- 70 dkg ugotowanego mięsa z królika
- 200 ml bulionu z królika (w którym gotowało się mięso)
- 20 dkg surowego boczku
- 1 i 1/2 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczka czarnego pieprzu
- pęczek świeżej natki pietruszki (3 gr)
- 2 duże jajka
- 4 dkg płatków kukurydzianych
- 4 dkg suszonych pomidorów z zalewy oliwnej
Jak zrobić pasztet z królika.
Boczek wraz z zimnym mięsem królika przemielić dwa razy w maszynce. Płatki kukurydziane bardzo drobno pokruszyć. Do blendera włożyć mielone mięso wraz z boczkiem, pokruszone płatki kukurydziane, drobno krojone suszone pomidory, krojoną natkę, jajka, zimny bulion, sól oraz pieprz. Zmiksować całość na masę o jednolitej konsystencji. Masę mięsną przełożyć do dwóch aluminiowych foremek po czym lekko uderzyć foremkami o stół, aby wybić z pasztetu powietrze. Do metalowej brytfanny wlać wodę, powinno jej być na tyle, aby sięgała do 4-ech centymetrów wysokości każdej foremki. Brytfannę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na godzinę. Upieczony pasztet wystudzić przed krojeniem.

Warto wiedzieć robiąc pasztet z królika.
Użyłam dwóch foremek aluminiowych w rozmiarze 22 na 9 centymetrów każda.
Jeśli nie macie blendera i mieszacie składniki w misce, białka jajek ubijcie osobno i wmieszajcie je do pozostałych składników. Dzięki temu pasztet będzie bardziej puszysty.
Po przygotowania pasztetu wykorzystałam mięso z nóżek królika. Mięso gotowałam przez 1 godzinę i 40 minut.
Szukasz przepisów na dania z królika? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Królika w sosie z grzybów leśnych.
Dodaj komentarz