Brokuł to jedno z tych warzyw, które odnajduje się świetnie w zupach, zapiekankach czy sałatkach. Często jest głównym składnikiem ale równie często jest też dodatkiem. Jako dodatek brokuł może mieć formę pieczoną, gotowaną lub purée. Purée z brokuła, na które przepisem poniżej chcę się z Wami podzielić, przygotujecie w domu w mgnieniu oka. To purée ma kremową konsystencję i piękny zielony kolor. Przy zakupie brokuła do purée upewnijcie się, iż jest on świeży. Taki brokuł będzie miał bardzo intensywny zielony kolor.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na purée z brokuła.
- 30 dkg różyczek brokuła
- 1,5 l wody
- 1 łyżeczka soli
- szczypta soli
- 100 ml śmietanki kremówki (36%)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Jak zrobić purée z brokuła.
Do garnka wlać wodę, dodać łyżeczkę soli i zagotować. Do gotującej się wody włożyć różyczki brokuła. Gotować pod lekko uchyloną pokrywką, na małym ogniu przez 7 minut. Ugotowanego brokuła przelać na durszlak i wystudzić. Następnie, brokuł włożyć do wysokiego naczynia, dodać szczyptę soli, śmietankę oraz sok z cytryny. Za pomocą blendera zmiksować na purée o jednolitej konsystencji.

Warto wiedzieć robiąc purée z brokuła.
Jeśli nie macie w domu kremówki użyjcie śmietanki 30% lub śmietanki do zupy. W zupełnej ostateczności możecie również użyć mleka, dajcie go jednak nieco mniej.
Brokuł w momencie miksowania może być letni, nie powinien natomiast być gorący.
Szukasz przepisów na dania z brokułem? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Zapiekankę brokułową.
Dodaj komentarz