Pyszne, kruche beziki białkowe, które zrobicie tylko z trzech składników. Do przygotowania bezików potrzebujecie białek z jajek, drobnego cukru oraz szczypty soli. Białka należy dobrze ubić z solą oraz cukrem, po czym za pomocą rękawa cukierniczego wycisnąć małe beziki na blachę do pieczenia. Beziki dzięki swojemu małemu rozmiarowi szybką się pieką i są chrupiące. Już teraz sprawdźcie ten przepis na beziki.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na beziki.
- 12 dkg białek w temperaturze pokojowej
- 20 dkg cukru pudru
- szczypta soli
Jak zrobić beziki.
Do miski włożyć białka wraz ze szczyptą soli. Ubijać przez kilka minut, do momentu w którym białka są bardzo dobrze spienione i niemalże sztywne. W tym momencie zacząć dodawać cukier puder, małymi partiami, cały czas ubijając. Ubijać przez 3-4 minuty. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić a piana powinna być lśniąca i gęsta.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę białkową włożyć do rękawa cukierniczego z metalową końcówką. Na blachę wyciskać małe beziki zachowując pomiędzy nimi małe odstępy.
Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 125 stopni Celsjusza na 1 godzinę do 1 godziny i 15 minut. Po upieczeniu beziki wystudzić. Przetrzymywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez kilka dni.

Warto wiedzieć robiąc beziki z białek.
Ubijając białka wraz z solą należy uważać aby białek nie przebić. Zbyt długo ubijane białka zważą się i podejdą wodą przez co nie będą nadawały się do pieczenia. W momencie, w którym zauważycie, iż białka są już w miarę sztywne zacznijcie od razu dodawać cukier.
Beziki, które przygotowałam były dość małe. W sumie wyszły mi dwa ich rozmiary bardzo malutkie i odrobinę większe. Super małe beziki uzyskacie poprzez przyłożenie końcówki rękawa z masą białkową do blachy, naciśnięcie raz na sekundę i energiczne oderwanie dłoni z rękawem od blachy. Odrobinę większe beziki wyjdą Wam kiedy potrzymacie rękaw z masą przez 2-3 sekundy i po tym czasie oderwiecie dłoń od blachy.
Wyciskając beziki na blachę dobrze jest, aby papier do pieczenia nie ruszał się i był sztywny. Ja zawsze podklejam papier odrobiną margaryny.
Jeśli chcecie, aby Wasze beziki były bardziej białe aniżeli lekko przypieczone, pieczcie je w niższej temperaturze przez dłuższy okres czasu. Po upieczeniu a przed wyjęciem z piekarnika, warto sprawdzić palcem czy beziki są sztywne. Jeśli palec lekko zapada się w bezikach, nie są gotowe.
Szukasz przepisów na wypieki z bezą? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Szarlotkę z bezą.
Dodaj komentarz