Przygotowanie piersi z kaczki we właściwy sposób często bywa wyzwaniem dla wielu. Idealne piersi kaczki są miękkie i soczyste wewnątrz, a jednocześnie mają chrupiącą skórkę na zewnątrz.
Wiele osób robi piersi z kaczki smażąc je tylko i wyłącznie na patelni. Ja zazwyczaj łączę smażenie na patelni z podpieczeniem w piekarniku. Przez pierwsze kilka minut smażę piersi kaczki na patelni, aby wytopić ze skórki tłuszcz, następnie wkładam patelnię do piekarnika na dodatkowych kilka minut, aby mięso się dopiekło.
Robiąc piersi kaczki w ten sposób zawsze staram się dokładnie przestrzegać czasu jaki mięso ma spędzić na patelni oraz w piekarniku. Mięso z kaczki jest łatwo przesuszyć, dodatkowe minuty mogą sprawić, iż będzie ono suche i twarde.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na piersi z kaczki.
- 2 średniej wielkości piersi kaczki ze skórką (42 dkg)
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
Jak zrobić piersi z kaczki.
Skórkę kaczych piersi ostrożnie naciąć w kilku miejscach nożem, oprószyć pieprzem oraz solą i odstawić na 30 minut. Piersi z kaczki ułożyć na patelni skórką do dołu, wstawić na średni ogień i smażyć przez 7 minut. Kolejno przewrócić na drugą stronę, zwiększyć ogień na duży i smażyć przez minutę. Następnie patelnię włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 6 minut. Po wyjęciu z piekarnika piersi odstawić na 10 minut, aby mięso “odpoczęło”.

Warto wiedzieć robiąc piersi z kaczki.
Piersi kaczki po wyjęciu z lodówki należy przetrzeć papierowym ręcznikiem, aby usunąć nadmiar wody.
Do smażenia należy użyć żeliwnej lub metalowej patelni. Te patelnie najlepiej pozwolą nam obsmażyć mięso.
Ważne aby piersi z kaczki nie wkładać na gorącą patelnię a na zimną. Jeśli włożymy je na nagrzaną już patelnię tłuszcz ze skórki nie wytopi się.
Jeśli użyjecie większych piersi z kaczki smażąc je na patelni upewnijcie się, iż po 7-u minutach skórka jest przypieczona. Jeśli nie, potrzymajcie ją przez dodatkową minutę. To samo dotyczy piekarnika. Większe piersi z kaczki będą potrzebowały około 8 minut w piekarniku.
Jeśli patelnia, której używacie ma plastikową rączkę dokończcie pieczenie kaczki w piekarniku na blasze do pieczenia. Pamiętajcie jednak, iż blacha w momencie wkładania na nią kaczki powinna być gorąca.
Tłuszcz, który wytopi się z kaczki w trakcie jej obsmażania, możecie użyć do przygotowania smażonych ziemniaków lub wykorzystać do zrobienia smalczyku (jeśli będzie go w miarę sporo).
Szukasz przepisów na dania z kaczki? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Pieczone udka z kaczki.
Dodaj komentarz