Bejgli to tradycyjna węgierska rolada zrobiona z ciasta drożdżowego, wypełnionego orzechami włoskimi lub makiem. W okresie świątecznym nie ma chyba domu na Węgrzech, w którym nie podaje się tejże rolady.
Cechą charakterystyczną bejgli jest tzw. marmurkowa skórka, która tworzy się na cieście po jego upieczeniu. Taką skórkę uzyskuje się poprzez smarowanie ciasta drożdżowego osobno najpierw żółtkiem a następnie białkiem jajka.
Przepis na bejgli z orzechami włoskimi znajdziecie poniżej. W taki sam sposób przygotować możecie również bejgli z makiem. Wystarczy orzechy zastąpić mielonym makiem. Udanych wypieków 🙂
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na bejgli z orzechami.
- 50 dkg mąki pszennej
- 1 dkg świeżych drożdży
- 100 ml mleka
- 5 dkg cukru pudru
- 1 żółtko
- 10 dkg margaryny
- 10 dkg masła
- szczypta soli
Nadzienie orzechowe:
- 40 dkg orzechów włoskich
- 15 dkg cukru pudru
- 1 łyżka miodu
- kilka kropelek ekstraktu z wanilii
- 200 ml mleka
- 2 białka
- 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
Do posmarowania:
- 2 żółtka
- 1 białko
Jak zrobić bejgli z orzechami włoskimi.
Do kubeczka włożyć drożdże, dodać 4-5 łyżek letniego mleka, łyżkę cukru pudru i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na 10 minut. Pozostałą mąkę wraz z cukrem pudrem przesiać do miski. Dodać szczyptę soli, pozostałe mleko, wyrośnięte drożdże i żółtko. Wyrabiać minutę po czym dodać letnie, roztopione masło wraz z margaryną. Ciasto wyrabiać przez około 7-8 minut po czym owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
Do garnka wlać mleko, dodać miód oraz cukier. Zagotować. Do gorącego mleka włożyć drobno pokrojone lub zmiksowane orzechy, otartą skórkę z cytryny oraz ekstrakt waniliowy. Wymieszać dokładnie łyżką i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Białka ubić na sztywno i kiedy gotowe wmieszać do zimnych orzechów.
Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na prostokąt wymiarach 25 na 35 centymetra. Najlepiej jest to robić na papierze do pieczenia, gdyż potem możemy łatwiej zwinąć ciasto. Na każdą rozwałkowaną część ciasta wyłożyć nadzienie orzechowe, rozprowadzając je równomiernie na cieście pozostawiając 1 centymetr pusty wzdłuż wszystkich boków. Kolejno, krótsze boki ciasta założyć ku środkowi na szerokość około 1,5 centymetra, lekko przygnieść aby wyrównać do poziomu nadzienia i zwinąć ciasto w roladę.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ostrożnie położyć na niej bejgli. Oba bejgli posmarować roztrzepanym żółtkiem jajka po czym włożyć do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu z lodówki bejgli ponownie posmarować roztrzepanych żółtkiem jajka i włożyć do lodówki na kolejne 30 minut. Po wyjęciu z lodówki posmarować białkiem, nakłuć w kilku miejscach widelcem lub wykałaczką i odstawić do wyrośnięcia. Białko powinno niemalże całkowicie wyschnąć.
Wyrośnięte bejgli wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na 45 minut. Upieczone bejgli przed pokrojeniem wystudzić.

Warto wiedzieć robiąc bejgli z orzechami.
Bejgli należy nakłuć widelcem lub wykałaczką, aby w trakcie pieczenia powietrze mogło wydostać się poza ciasto. Jeśli powietrze zostanie w cieście wtedy ciasto nam popęka. Może się zdarzyć, iż pomimo nakłucia ciasta nadal popęka. W takich sytuacjach gorące jeszcze bejgli należy ułożyć na prosto, docisnąć po bokach i pozostawić do wystygnięcia.
Szukasz przepisów na rolady drożdżowe? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Roladę makową.
musi być pyszne!
Jest bardzo dobre. Robię praktycznie na każde Święta 🙂