Gratin ziemniaczane to popularna potrawa francuska przygotowana z ziemniaków, sera i śmietany. Ziemniaki przed zapieczeniem należy obrać i pokroić na cienkie plasterki, które dodatkowo można podgotować przed ułożeniem w formie żaroodpornej. Cechą charakterystyczną gratin jest to, iż jego wierzchnia warstwa tworzy coś na kształt chrupiącej skorupki. Taką skorupkę uzyskuje się poprzez posypanie ziemniaków żółtym serem.
Gratin ziemniaczane jest idealnym dodatkiem do dań obiadowych. Sprawdza się podane z praktycznie każdym rodzajem mięsa oraz ryb. Dodatkowo ziemniaki przygotowane w formie gratin są niezwykle kremowe dzięki ich zapiekaniu z dodatkiem śmietanki oraz sera. Koniecznie wypróbujcie ten przepis na gratin ziemniaczane.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na gratin ziemniaczane.
- 70 dkg ziemniaków (obranych)
- 2 duże ząbki czosnku
- 5 dkg tartego sera Gruyere
- 5 dkg tartego sera Parmezan
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczka pieprzu
- 1 duża gałązka świeżego tymianku
- 1 łyżka masła
- 400 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki mieszanki sera Gruyere i Parmezan
Jak zrobić gratin ziemniaczane.
Obrane ziemniaki pokroić na cienkie talarki, około 3 milimetry każdy plasterek. Plastry ziemniaczane włożyć do miski, zalać zimną wodą, dobrze wypłukać po czym przelać przez durszlak i osączyć.
Przeciśnięty przez praskę czosnek włożyć do miski, dodać tarty ser Gruyere oraz Parmezan, śmietankę, listki tymianku, sól oraz pieprz. Wymieszać. Formę wysmarować masłem, ułożyć 1/3 część talarków ziemniaczanych, które zalać 1/2 częścią płynnych składników z miski. Następnie ułożyć 1/3 talarków ziemniaczanych, na nich pozostały sos, który przykryć pozostałymi ziemniakami.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza, wstawić gratin. Piec przez godzinę i 10 minut. Kolejno ostrożnie wyjąć formę z piekarnika, ziemniaki posypać mieszanką serów i wstawić z powrotem do piekarnika na dodatkowe 15 minut. Po upieczeniu gratin odstawić na 5 minut.

Warto wiedzieć robiąc gratin ziemniaczane.
Użyłam żaroodpornego naczynia do zapiekania o wymiarach 18 na 24 centymetra.
Do pieczenia należy wybrać ziemniaki typu B takie jak Gala czy Irys.
Świeży tymianek zastąpić można suszonym, należy wtedy użyć około 1/4 łyżeczki takowego tymianku.
Ja lubię połączyć ze sobą wszystkie składniki, którymi zalewam ziemniaki. Jeśli chcecie bardziej dokładnie rozprowadzić ser na ziemniakach nie łączcie go ze składnikami w misce a posypcie nim płynną śmietankę, po jej wylaniu na ziemniaki.
Przed wyjęciem gratin z piekarnika a posypaniem go serem, dobrze jest sprawdzić widelcem czy ziemniaki są wystarczająco miękkie. W zależności od typu użytych ziemniaków oraz grubości talarków gratin może potrzebować nieco więcej czasu na upieczenie.
Szukasz przepisów na dania z ziemniakami? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Pieczone ziemniaki.
Dodaj komentarz