Jeśli jeszcze nie próbowaliście popękanych ciasteczek czekoladowych to koniecznie musicie to zmienić. Ciasteczka są intensywnie czekoladowe, fajnie się prezentują a ich przygotowanie jest super proste. Popękane ciasteczka czekoladowe powstają z obtoczenia dość gęstego w konsystencji ciasta czekoladowego w cukrze pudrze. W trakcie pieczenia ciasteczka wyrastają i rozchodzą się tworząc na ich powierzchni popękany wzór.
Czas pieczenia ciasteczek zależy od tego jaki efekt końcowy konsystencji ciasta w środku chcecie uzyskać. Mi najbardziej smakują ciasteczka wypieczone i takie ciasteczka potrzebują w piekarniku około 14 minut. Jeśli jesteście fanami ciastek nieco niedopieczonych, coś w stylu brownie to powinniście trzymać ciasteczka w piekarniku przez 12 a nawet i 10 minut.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na popękane ciasteczka czekoladowe.
- 30 dkg cukru kryształu
- 10 dkg ciemnego kakao
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 4 jajka (średni rozmiar)
- 25 dkg mąki pszennej
- 6 dkg cukru pudru
- 1/4 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Jak zrobić popękane ciasteczka czekoladowe.
Do miski wlać olej, dodać cukier kryształ i ubijać przez 3-4 minuty. Następnie dodać po jednym jajku, ekstrakt waniliowy, przesianą mąkę i kakao, proszek do pieczenia oraz sól. Ubijać przez 2-3 minuty, do momentu w którym składniki dobrze się połączą i powstanie gęste ciasto czekoladowe. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 4-5 godzin.
Ciasto czekoladowe wyjąć z lodówki, nabierać łyżką i formować kulki o średnicy 4-4,5 centymetra. Każdą kulkę bardzo dokładnie obtaczać w cukrze pudrze, po czym układać w formie wyłożonej papierem do pieczenia zachowując spore odstępy między ciastkami.
Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec pomiędzy 12 a 14 minut. Po upieczeniu ciasteczka odstawić na kilka minut do wystygnięcia.

Warto wiedzieć robiąc popękane ciasteczka czekoladowe.
Jedno ciasto składało się z jednej łyżki ciasta czekoladowego.
W trakcie pieczenia ciasteczka wyrosną i rozejdą się, ważne zatem, aby w momencie ich układania w formie odstępy między ciastkami były dość spore.
Z podanych ilości wychodzi 20 sztuk ciasteczek.
Szukasz przepisów na ciasteczka z kakao? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ciasteczka kakaowe.

Dodaj komentarz