Smoothie to napój przygotowany ze zmiksowanych warzyw lub/oraz owoców, zazwyczaj rozrzedzony wodą naturalną, wodą kokosową, sokiem owocowym, jogurtem, mlekiem czy lodami. Napój ten idealnie orzeźwia i jednocześnie syci.
Do przygotowania smoothie wykorzystać można większość warzyw i praktycznie wszystkie owoce. Brokuł, marchew, szpinak, jarmuż, cukinia, ogórek, kalafior czy burak ćwikłowy świetnie sprawdzą się w tymże napoju.
Poniższy przepis na zdrowe smoothie bazuje na połączeniu buraka ćwikłowego z pomarańczą, jabłkiem i marchwią. Smoothie z buraka ćwikłowego zrobiłam bez dodatku cukru, zastąpiłam go syropem klonowym. Do rozrzedzenia zmiksowanych składników sięgnęłam po najzwyklejszą wodę naturalną.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na smoothie z buraka.
- 2 łyżki soku z limonki
- 15 dkg buraka ćwikłowego (po obraniu)
- 15 dkg marchwi
- 20 dkg jabłka
- 15 dkg pomarańczy (po obraniu)
- 500 ml wody
- 2 łyżki syropu klonowego
Jak zrobić smoothie z buraka ćwikłowego.
Do blendera włożyć pokrojonego buraka, marchew, jabłko oraz kawałki pomarańczy. Dodać sok z limonki, syrop klonowy i wodę. Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą, płynną konsystencję. Gotowe smoothie przetrzymywać w lodówce.

Warto wiedzieć robiąc smoothie z buraka.
Jeśli lubicie bardziej płynne smoothie od tego, które uzyskacie z wyżej wymienionych ilości składników, dodajcie więcej wody.
Użyte do smoothie jabłko oraz marchew były w skórce, nie obierałam ich a jedynie bardzo dobrze umyłam. Pomarańcz obrałam, w miarę możliwości usunęłam białą błonkę i dodałam cząstki pomarańczy.
Szukasz przepisów na smoothie? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Smoothie z truskawek i mango.
Dodaj komentarz