Pączki hiszpańskie występujące także pod nazwą “gniazdka” bądź “pączki wiedeńskie”, do lekkie i puszyste pączki wykonane z ciasta parzonego. Ciasto parzone to ciasto, które robi się poprzez zaparzenie mąki we wrzącej wodzie i tłuszczu. Całość gotowana jest przez kilka minut na ogniu, następnie ciasto jest studzone i dodawane są do niego jajka.
Myślę, iż większość z nas co najmniej raz w życiu robiła bądź smakowała ciasta parzonego, gdyż jest ono podstawą ptysi, karpatki oraz eklerków. W dzisiejszym przepisie ciasto parzone jest również podstawą pączków hiszpańskich. Jak na pączki przystało te pączki smażone są na tłuszczu, a po wystudzeniu dekorowane słodkim lukrem. Tłusty Czwartek tuż za progiem i jeśli zastanawiasz się jakie pączki przygotować tej okazji, polecam poniższy przepis na pączki hiszpańskie.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na pączki hiszpańskie.
- 15 dkg mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru kryształu
- 120 ml wody
- 10 dkg masła
- 3 duże jajka
- 120 ml mleka
- 1/4 łyżeczka soli
Lukier:
- 15 dkg cukru pudru
- 4 łyżki soku z pomarańczy
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- papier do pieczenia
Jak zrobić pączki hiszpańskie.
Do garnka wlać wodę oraz mleko, dodać masło, sól i cukier. Zagotować. Kiedy składniki w garnku zaczynają się gotować zdjąć garnek z ognia, dodać przesianą przez sito mąkę energicznie mieszając. Garnek wstawić ponownie na ogień, mieszając nieustannie drewnianą łyżką ciasto gotować na małym ogniu przez około 2 minuty. Powinniśmy uzyskać jednolite, delikatne ciasto, swobodnie odchodzące od ścianek garnka. Gotowe ciasto wystudzić.
Kolejno, do zimnego ciasta dodać po jednym jajku, ucierając ciasto najlepiej za pomocą robota ręcznego. Tak przygotowane ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką na jego końcu. Papier do pieczenia ułożyć na blacie, a następnie za pomocą ołówka odrysować na nim okrągłe koła, bazując na szklance bądź innym dowolnym okrągłym naczyniu. Koła powinny być w sporych odstępach od siebie, gdyż po wyciśnięciu ciasta na papier pączki nie powinny się ze sobą sklejać. Następnie, papier odwrócić na drugą stronę i zacząć wyciskanie okrągłych kółek z ciasta parzonego. Kiedy pączki są już na papierze, za pomocą nożyczek pociąć papier, tak aby każdy pączek znajdował się na osobnym kawałku papieru.
Do dość szerokiego naczynia wlać olej, rozgrzać i kiedy gorący wykładać na niego pączki hiszpańskie. Do dłoni wziąć papier, na którym jest pączek i wkładać go na olej pączkiem w stronę oleju. Po kilku sekundach za pomocą szczypców ściągać papier, a pączki piec na średnim ogniu, na złoty kolor z obu stron. Upieczone pączki wykładać na talerzyk wyłożony papierowym ręcznikiem.
Przygotowanie lukru pomarańczowego.
Do miski wsypać przesiany przez sitko cukier puder, dodać sok z pomarańczy i ucierać przez 10 minut. Ja mój lukier przygotowuję przy pomocy robota kuchennego.
Wystudzone pączki hiszpańskie polać lukrem pomarańczowym.

Warto wiedzieć robiąc pączki hiszpańskie.
Z podanych ilości składników wychodzi około 26 sztuk pączków. Liczba pączków może być mniejsza lub większa, wszystko zależy od wielkości kółek wyciśniętych z ciasta parzonego. Moje kółka miały średnicę 5.5 centymetra.
Sok z pomarańczy zastąpić można sokiem z cytryny lub sokiem z limonki.
Oleju, w którym smażą się pączki powinno być w garnku naprawdę sporo. Ja użyłam 1 l oleju na dość niski, ale za to szeroki garnek.
Na moim Instagramie znajdziecie więcej zdjęć pączków, takich z serii przed i po 🙂
Szukasz pomysłów na Tłusty Czwartek? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Oponki serowe.


Pyszne gniazdka z lukrem 🙂