Ciasto Porzeczkowiec to pełne aromatu, wilgotne ciasto, które jest połączeniem biszkoptu kakaowego z kremem śmietankowym i dżemem porzeczkowym. Mimo, iż na pierwszy rzut oka ciasto wyglądać może na czasochłonne, wcale takie nie jest. Biszkopt kakaowy zrobić można bardzo szybko, zwłaszcza jeśli do jego przygotowania sięgniemy po pomoc robota kuchennego. Krem śmietankowy jest również w miarę prosty i szybki do zrobienia. To ciasto robię na ogół na imieniny oraz na spotkania z rodziną, kiedy chcę poczęstować ich czymś słodkim. Dla tych, którzy jeszcze nie mieli okazji kosztować tego ciasta, poniżej zostawiam przepis na Porzeczkowiec i zapraszam do pieczenia 🙂
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na Porzeczkowiec.
Biszkopt kakaowy:
- 4 duże jajka
- 15 dkg cukru pudru
- 2 dkg ciemnego kakao
- 50 ml oleju słonecznikowego
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczka sody
- 15 dkg mąki pszennej
- szczypta soli
Krem śmietankowy:
- 400 ml śmietanki kremówki (36%)
- 3 łyżki cukru pudru
- 50 ml wody
- 15 gr żelatyny w proszku
- 25 dkg serka mascarpone
Dodatkowo:
- 22 dkg dżemu z czarnej porzeczki
- 5 dkg tartej czekolady mlecznej
Jak zrobić Porzeczkowiec.
Biszkopt kakaowy przygotowanie.
Do miski włożyć jajka, cukier puder i sól. Ubijać przez 5 minut. Kolejno, małymi strużkami dodać olej, a następnie w mniejszych partiach wmieszać przesianą przez sitko mąkę wraz z kakao, proszkiem i sodą. Ciasto wylać do prostokątnej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, po czym wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 25 minut. Po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić wzdłuż na dwie połowy.
Krem śmietankowy przygotowanie.
Żelatynę wsypać na miseczkę, zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia na 10 minut. Następnie, lekko podgrzać, wymieszać i odrobinę wystudzić. Do letniej żelatyny wlać 50 ml śmietanki kremówki i dokładnie wymieszać. Pozostałe 350 ml zimnej śmietanki kremówki ubić na pół-sztywno, dodać mascarpone, zimną uprzednio połączoną śmietanę kremówkę z żelatyną oraz cukier puder. Ubijać razem przez kilka sekund, do momentu w którym krem będzie w miarę gęsty.
Złożenie ciasta Porzeczkowiec.
Pierwszy blat ciasta włożyć do formy do pieczenia, w której pieczone było ciasto. Blat posmarować 1/2 dżemu porzeczkowego, który pokryć 1/2 częścią kremu śmietankowego. Na kremie ułożyć drugi blat ciasta kakaowego, na nim pozostały dżem porzeczkowy, a następnie pozostały krem śmietankowy. Wierzch ciasta posypać tartą czekoladą. Porzeczkowiec wstawić na kilka godzin do lodówki.

Warto wiedzieć robiąc Porzeczkowiec.
Wszystkie składniki użyte do przygotowania biszkoptu kakaowego powinny być w temperaturze pokojowej.
Użyłam prostokątnej formy do pieczenia o wymiarach 18 na 28 centymetra.
Lubisz ciasta z dodatkiem dżemu porzeczkowego? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Kostkę budyniową bez pieczenia.






Porzeczkowiec idealny 🙂