Dziczyzna czyli mięso ze zwierząt łownych takich jak jeleń, sarna, dzik czy zając. Mięso to wymaga odpowiednich badań weterynaryjnych przed dopuszczeniem go do spożycia. W smaku dziczyzna przypomina nieco wołowinę, jest jednak bardziej intensywna. Dziczyznę wykorzystać można do przygotowania kiełbasy, jest idealna duszona w postaci gulaszu bądź pieczona z dodatkiem przypraw. W zależności od tego z jakiego zwierzęcia pochodzi, może wymagać krótszego lub dłuższego czasu na ogniu.
Moja dzisiejsza propozycja to gulasz z dziczyzny, do przygotowania którego sięgnęłam po mięso z jelenia, a dokładnie po udziec. Pokrojony w kostkę udziec połączyłam z warzywami korzeniowymi, jałowcem, tymiankiem i czerwonym winem. Całość dusiłam na małym ogniu przez około 2 godziny. Gotowy gulasz z dziczyzny podałam z dodatkiem galuszki. Jeśli nie robiliście jeszcze takiego gulaszu, polecam poniższy przepis na gulasz z dziczyzny.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na gulasz z dziczyzny.
- 70 dkg udźca z jelenia
- 3 łyżki mąki pszennej
- 5 jagód jałowca
- 3 łodygi selera naciowego
- 2 liście laurowe
- 20 dkg marchwi
- 15 dkg cebuli
- 20 dkg korzenia selera
- 2 średniej wielkości ząbki czosnku
- 1 i 1/2 łyżeczka soli
- 2 łyżki masła
- 5 dkg korzenia pietruszki
- 200 ml czerwonego wina wytrawnego
- 1/4 łyżeczka pieprzu
- 1/2 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 łyżki oleju
- 600 ml wody lub bulionu warzywnego
Jak zrobić gulasz z dziczyzny.
Mięso oczyścić, usunąć błony, pokroić w średniej wielkości kostkę, po czym każdy kawałek mięsa oprószyć w mące. Na ogień wstawić patelnię, wlać olej i rozgrzać. Na bardzo gorącą patelnię wkładać uprzednio obtoczone w mące mięso. Smażyć przez kilka minut z każdej strony, do momentu w którym mięso jest lekko przypieczone. Usmażone mięso wykładać na talerzyk.
Do gęsiarki bądź innego naczynia włożyć pokrojone w kostkę warzywa wraz z masłem. Smażyć przez 7-8 minut na średnim ogniu. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Kolejno, dodać podsmażone mięso i smażyć razem przez 4-5 minut. Po tym czasie wlać wino, dodać liście laurowe, tymianek, jałowiec i kontynuować smażenie na dużym ogniu przez 2-3 minuty. Następnie dodać bulion warzywny, zagotować całość, brytfannę przykryć i dusić pod lekko uchyloną pokrywką, na małym ogniu przez przeszło godzinę i 30 minut, mieszając gulasz od czasu do czasu. Pod koniec duszenia dodać sól oraz pieprz.

Warto wiedzieć robiąc gulasz z dziczyzny.
Kawałki mięsa podsmażać partiami, a nie całość na raz. Każdy kawałek powinien dość swobodnie leżeć na patelni.
Warzywa pokroiłam w średniej wielkości kostkę, po ich uprzednim obraniu ze skórki.
Lubisz gulasz? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Gulasz z kaczych serc.

Dodaj komentarz