Tę sałatkę z brązowym ryżem i słodkimi ziemniakami śmiało podać można na obiad. W sałatce poza słodkimi ziemniakami i brązowym ryżem, znaleźć można zioła, ziarna granatu oraz jogurt grecki. Słodkie ziemniaki pieczone w tej sałatce sprawdzają się znakomicie. Przygotowanie pieczonych słodkich ziemniaków zaczynam od obrania i oczyszczenia ziemniaków, pokrojenia ich w kostkę i połączenia z solą oraz tłuszczem. Do pieczenia słodkich ziemniaków używam zazwyczaj oleju, czasami oliwy z oliwek i prawie nigdy smalcu, gdyż jak dla mnie jego smak nie łączy się dobrze ze smakiem słodkich ziemniaków. Tak przygotowane ziemniaki lądują w piekarniku na przeszło półgodziny, a ja w tm czasie gotuję brązowy ryż i przygotowuję pozostałe składniki sałatki.
Jako, iż sałatka zawiera zarówno ryż jak i ziemniaki, które w trakcie jedzenia mogą czasami być nieco suche, doprawiam ją sporą ilością sosu na bazie jogurtu greckiego. Sos jogurtowy świetnie łączy się zarówno z głównymi składnikami sałatki jak i z pozostałymi dodatkami takimi jak kolendra oraz papryczka chili. Jeśli nie robiliście jeszcze tej sałatki, poniżej znajdziecie przepis na sałatkę z brązowym ryżem i słodkimi ziemniakami, który gorąco Wam polecam.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na sałatkę z brązowym ryżem i słodkimi ziemniakami.
- 40 dkg słodkich ziemniaków
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 3/4 łyżeczka soli
- 12,5 dkg brązowego ryżu
- 1 owoc granatu
- 3 dkg kiełków buraka ćwikłowego
- 2 łyżki prażonych orzeszków pinii
- 15 dkg jogurtu greckiego
- 1 łyżka krojonej kolendry
- 1 łyżeczka krojonej papryczki chili
- szczypta soli
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka soku z limonki
Jak zrobić sałatkę z brązowym ryżem i słodkimi ziemniakami.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę wielkości około jednego centymetra, po czym przełożyć do formy do pieczenia. Do ziemniaków dodać 1/4 łyżeczkę soli oraz olej i wymieszać. Formę do pieczenia wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 40 minut. W trakcie pieczenia od czasu do czasu ziemniaki przemieszać, a kiedy upieczone wystudzić.
Brązowy ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany odlać z wody i wystudzić.
W kubeczku wymieszać jogurt grecki wraz ze szczyptą soli, miodem oraz sokiem z limonki.
W misce połączyć zimne ziemniaki, ryż, ziarna granatu, papryczkę chili, kolendrę, kiełki buraczka, 1/2 łyżeczkę soli, oraz orzeszki pinii. Sosem z kubeczka zalać składniki w misce i dokładnie wymieszać.

Warto wiedzieć robiąc sałatkę z brązowym ryżem i słodkimi ziemniakami.
Ziarna granatu wyjmuję poprzez przekrojenie owocu na pół i opukanie go łyżką bądź nożem.
Zazwyczaj sięgam po brązowy ryż z woreczku. Gotuję go około 15 minut na małym ogniu, od momentu zagotowania się wody po dodaniu do niej ryżu.
Orzeszki pinii prażę na bardzo małym ogniu, na patelni bez tłuszczu przez około 3-4 minuty. W trakcie prażenia mieszam je od czasu do czasu.
Lubisz sałatki ze słodkimi ziemniakami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę ze słodkich ziemniaków.

Bardzo ciekawe połączenie smaku w sałatce 🙂