Tłusty Czwartek jest już dosłownie za progiem i w ten dzień obowiązkiem jest zjeść co najmniej jednego pączka 🙂 Część z nas na pewno pączki zakupi w cukierni, a część zdecyduje się na ich własnoręczne przygotowanie. Ja moje pączki jak co roku będę robić, gdyż smak domowych pączków jest nie do zastąpienia. Wiem, iż część osób decyzje się na zakup pączków z racji na fakt, iż ich wykonanie jest dość czasochłonne. Dla tychże osób mam przepis na pączki z serka homogenizowanego w 10 minut. Mam nadzieję, iż jeśli należysz do tego grona osób skusisz się na te szybkie pączki i przygotujesz je w domu w nadchodzący Tłusty Czwartek.
Pączki z serka homogenizowanego są naprawdę szybkie do zrobienia. Do ich przygotowania potrzebna jest mąka, jajka, serek homogenizowany oraz proszek do pieczenia. Ja do ciasta dodaję także sól, cukier oraz wanilię. Wszystkie składniki należy połączyć ze sobą łyżką, z ciasta formować kulki, które od razu wykładać na gorący olej. Nie trzeba czekać, aż ciasto nam wyrośnie, gdyż pączki te nie bazują na drożdżach. Po usmażeniu pączki wystarczy oprószyć cukrem pudrem i gotowe. Smacznego 🙂
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na pączki z serka homogenizowanego.
- 20 dkg mąki pszennej
- 2 średniej wielkości jajka
- 25 dkg serka homogenizowanego o smaku waniliowym
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru pudru
- 1/4 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia pączków
- olej do smażenia
Jak zrobić pączki z serka homogenizowanego w 10 minut.
Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cukier puder. Wymieszać.
W osobnej miseczce połączyć serek homogenizowany wraz z ekstraktem z wanilii i jajkami. Następnie, płynne składniki połączyć z suchymi składnikami mieszając je drewnianą łyżką. Powinno powstać jednolite ciasto o nieco luźnej konsystencji. Na moim Instagramie dodałam kilka zdjęć ciasta po połączeniu składników.
Do dość szerokiego garnka wlać sporą ilość oleju, rozgrzać. Kiedy olej jest już gorący zmniejszyć ogień na średni i wkładać pączki. Dłonie lekko zwilżyć olejem, za pomocą metalowej łyżki również posmarowanej olejem nabierać ciasto na pączki. Ciasto przekładać do dłoni, formować kulki nieco większe aniżeli orzech włoski, które od razu wkładać na gorący olej. Pączki smażyć na złoty kolor przez kilka minut. W trakcie smażenia pączki same cały czas się obracają, nie trzeba ich zatem nawet przewracać.
Usmażone pączki wykładać na talerzyk wyłożony papierowym ręcznikiem. Kiedy lekko wystudzone, pączki posypywać cukrem pudrem.

Warto wiedzieć robiąc pączki z serka homogenizowanego.
Serek homogenizowany powinien mieć temperaturę pokojową w momencie łączenia go z pozostałymi składnikami pączków.
Z podanych ilości składników wychodzi 18 sztuk średniej wielkości pączków.
Szukasz przepisów na Tłusty Czwartek? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Róże karnawałowe.


Piękne pączusie 🙂