Jagodzianki to jedne z moich ulubionych bułek drożdżowych z owocami.
Mimo, iż ciasto drożdżowe wymaga nieco pracy warto się pofatygować i od czasu do czasu przygotować bułki czy też rogaliki.
W okresie kiedy mamy pod dostatkiem świeże owoce i ich dość duży wybór, bułki z owocami są wręcz oczywistym wyborem.
W okresie zimowym bardziej skłaniam się ku tym z czekoladą czy z cynamonem.
Kupiłam ostatnio słoiczek jagód, z którego część zamroziłam a z części postanowiłam zrobić rogaliki.
Następne podejście do części jagód, która teraz jest w zamrażalniku skończy się pewnie ich przerobieniem na farsz na pierogi. Bo pierogi z jagodami to ja uwielbiam.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na rogaliki z jagodami.
- 5 dkg świeżych drożdży
- 20 dkg jogurtu naturalnego
- 15 dkg margaryny
- szczypta soli
- 10 dkg cukru pudru
- 45 dkg mąki pszennej
- 3 jajka
- 25 dkg jagód
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier puder do posypania

Jak zrobić rogaliki drożdżowe.
Do kubka wlać jogurt, dodać drożdże i dokładnie wymieszać.
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać miękką margarynę, sól oraz cukier puder. Mieszać dłońmi mąkę z cukrem i margaryną do momentu, w którym składniki zaczynają się łączyć. Dodać drożdże rozpuszczone w jogurcie oraz dwa jajka. Wyrabiać ciasto przez kilka minut do dokładnego połączenia się wszystkich składników.
Ciasto włożyć do lodówki na 2 godziny.
Po wyjęciu z lodówki ciasto pozostawić do wyrośnięcia. Powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie.
Do małej miseczki włożyć jagody, mąkę ziemniaczaną oraz cukier brązowy. Wymieszać.
Wyrośnięte ciasto podzielić na kilka części. Ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość kilku milimetrów. Na środek rozwałkowanego ciasta położyć średniej wielkości okrągły talerz i wyciąć koło, które następnie przekroić na cztery części, każda po przekrojeniu ma mieć kształt trójkąta. Na środek każdego trójkąta, od szerszej strony (podstawy trójkąta), wykładać jagody. Delikatnie zawijać rogaliki, kierując się w kierunku czubka trójkąta. Gotowe rogale układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarować roztrzepanym jajkiem.
Rogale odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 10 minut.
Piec rogale w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza na złoty kolor. Upieczone posypać cukrem pudrem.

Warto wiedzieć robiąc rogale drożdżowe.
Użyłam świeżych jagód ale można użyć także mrożonych. Trzeba je jednak najpierw rozmrozić i odlać nadmiar soku.
Równie fajnie jak jagody sprawdzą się w rogalikach borówki.
Lubisz ciasta drożdżowe? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Marmurkową drożdżówkę.
Dodaj komentarz