Ciasto bez pieczenia, które zrobiłam w 15 minut. Do przygotowania ciasta wykorzystałam biszkopty ladyfingers, które zazwyczaj dodaje się do tiramisu. Biszkopty zalałam kremem na bazie kremówki, serka mascarpone i likieru Baileys. W cieście nie mogło zabraknąć owoców dlatego dodałam słodkie, pyszne truskawki.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na sernik z truskawkami.
- 18 sztuk biszkoptów ladyfingers
- 200 ml likieru Baileys
- 25 dkg serka mascarpone
- 100 ml wody
- 200 ml śmietanki kremówki (36%)
- 12 gr żelatyny
- 4 dkg cukru pudru
- 50 dkg truskawek
Jak zrobić sernik bez pieczenia.
Do miseczki wlać zimną wodę, wsypać żelatynę, wymieszać i odstawić na 10 minut. Po 10-u minutach żelatynę podgrzać, nie gotować. Ciepłą żelatynę połączyć z likierem Baileys i odstawić do momentu, w którym całość zaczyna gęstnieć.
Do dużej miski wlać śmietanę kremówkę (powinna być zimna bezpośrednio z lodówki). Ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem. Następnie dodać mascarpone oraz tężejący likier. Bardzo dokładnie wymieszać wszystkie składniki najlepiej robotem ręcznym.
Truskawki oczyścić, umyć i osuszyć. Większe sztuki pokroić na duże kawałki, małe truskawki zachować w całości.
Na dno kwadratowej formy do pieczenia położyć 9 biszkoptów ladyfingers. Biszkopty zalać połową tężejącego kremu. Na kremie ułożyć truskawki, które zalać pozostałym kremem. Na wierzch położyć 9 pozostałych biszkoptów, lekko dociskając je palcami aby do połowy zatopiły się w kremie. Ciasto włożyć do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc sernik Baileys z truskawkami.
Użyłam kwadratowej formy do pieczenia o wymiarach 18,5 na 18,5 centymetra.
Ważne aby likier, który dodajemy do ubitej śmietany był tężejący. Kiedy zaczynamy robić krem dobrze jest w tym momencie mieć już przygotowane biszkopty i truskawki tak aby móc szybko złożyć ciasto. Jeśli masa za bardzo zgęstnieje ciężko ją będzie wylać do formy.
Ciasto powinno postać kilka godzin w lodówce. Pozwoli to biszkoptom zupełnie zmięknąć. Jeśli biszkopty będą twarde ciasto będzie ciężko pokroić. W sytuacji kiedy chcecie ciasto szybko podać na stół możecie zmiękczyć biszkopty poprzez zanurzenie ich przez kilka sekund w letnim mleku.
Lubisz ciasta na zimno z truskawkami? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ciasto z truskawkową pianką.
ależ pyszne ciasto!