Gnocchi z ricottą i sosem pomidorowym
||||

Gnocchi z ricotty

Gnocchi to włoskie kluski, które mogą być przygotowane z ziemniaków, sera, kaszy mannej, mąki pszennej, mąki kukurydzianej czy jajek. Często gnocchi mają w sobie również dodatek ziół lub warzyw. Gnocchi podaje się z dodatkiem sosu lub polane masłem.

Muszę Wam powiedzieć, iż gnocchi z mąki i sera ricotta są świetnym wyborem jeśli chcecie zrobić szybki obiad. Wystarczy wszystkie składniki na gnocchi wymieszać w miseczce, zagnieść szybko ciasto i formować kluski. Ja często robię kilka rzeczy na raz. Najpierw wstawiam sobie warzywa na sos i kiedy całość mi się gotuje, nastawiam wodę na gnocchi i zaczynam robić kluski. Kluski jestem zazwyczaj w stanie przygotować przed zagotowaniem się wody. Jeśli jednak woda zaczyna mi się gotować a nie jestem jeszcze gotowa z kluskami, po prostu zmniejszam ogień i kończę robienie gnocchi.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Gnocchi z ricottą i sosem pomidorowym
Gnocchi

Składniki na gnocchi z ricotty.

Gnocchi:

  • 250 g sera ricotta
  • 50 g sera parmezan
  • 2 żółtka
  • 150 g mąki pszennej + odrobina do podsypania
  • 1/3 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżka soli

Sos pomidorowo-cukiniowy:

  • 400 g krojonych pomidorów w puszce
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczka pieprzu
  • 250 g cukinii
  • mały pęczek bazylii

Dodatkowo: parmezan do podania

Jak zrobić gnocchi z ricotty.

Gnocchi: do miski włożyć żółtka, ser ricotta, parmezan, 1/3 łyżeczkę soli oraz pieprz. Wymieszać, po czym stopniowo dodać przesianą przez sitko mąkę. Za pomocą łyżki, a następni dłoni wyrobić ciasto. Ciasto przełożyć na stolnicę lekko oprószoną mąką, podzielić na 4 części. Z każdej części ciasta formować wałki o średnicy około 2-ch centymetrów, po czym kroić na kawałki o długości 3-ech centymetrów.

Do dużego garnka wlać wodę, dodać 1 łyżkę soli i zagotować. Na gotującą się wodę włożyć gnocchi. Ponownie zagotować i od momentu wypłynięcia gnocchi na powierzchnię wody, gotować je na średnim ogniu przez 30 sekund. Ugotowane gnocchi przełożyć na durszlak i przelać zimną wodą.

Sos pomidorowo-cukiniowy: cukinię pokroić w dużą kostkę, włożyć na patelnię. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz oliwę. Smażyć na średnim ogniu przez 5 minut, po czym dodać pokrojone pomidory w puszce, sól, pieprz i dusić przez 15 minut na średnim ogniu. Pod koniec dodać pokrojoną świeżą bazylię. Ugotowane warzywa przełożyć do wysokiego naczynia i zmiksować.

Gorące gnocchi podawać polane sosem pomidorowo-cukiniowym i posypane serem parmezan.

Gnocchi z ricotty z sosem
Gnocchi

Warto wiedzieć robiąc gnocchi z ricotty.

Ser parmezan, który dodajemy do ciasta na gnocchi powinien być bardzo drobno tarty.

Gnocchi możecie przygotować wcześniej i zamrozić. Wystarczy włożyć gotowe, lekko posypane mąką gnocchi do plastikowego pojemnika, każdą warstwę przełożyć folią spożywczą i przykryć pojemnik.

Szukasz przepisów na jajek i mąki? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Kluski śląskie z sosem pieczarkowym.

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *