Kremowe, delikatne i aromatyczne risotto z cukinii i pomidorów, to danie jarskie, które zachwyca swoim smakiem. Danie to pomimo swojej prostoty i faktu na to, iż bazuje tylko i wyłącznie na warzywach, idealnie sprawdza się podane na obiad. Przygotowanie risotto z cukinii i pomidorów zaczynam od upieczenia pomidorków koktajlowych z dodatkiem ziół oraz oliwy. Moje pomidorki piekę z rękawie do pieczenia, dlatego gdyż zależy mi na tym aby sok, który wypłynie z nich w trakcie pieczenia dodać do risotto. Gdybym piekła pomidory tylko na blaszce do pieczenia, to zapewne ów sok by z nich wyparował pod wypływem gorącej temperatury. Upieczone pomidory bardzo zmieniają smak tego risotto i nadają mu wyjątkowego smaku, zatem warto jest wykorzystać je z sokiem.
Po upieczeniu pomidorów z rękawa do pieczenia usuwam gałązki tymianku oraz rozmarynu, natomiast czosnek kroję w małą kostkę i dodaję do risotto. Czosnek piekę w łupinie, dlatego też przed pokrojeniem go w kostkę, najpierw tę łupinę usuwam. Upieczone pomidory dodaję do podsmażonej z cebulą cukinii i gotuję całość razem na małym ogniu, mieszając oraz dolewając bulion warzywny. To risotto z cukinią i pomidorami podaję jako danie główne, jednak można je także zaserwować jako dodatek, na przykład do grillowanego mięsa drobiowego. Zachęcam Was do sięgnięcia po poniższy przepis na risotto z cukinii i pomidorów i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na risotto z cukinią i pomidorami.
- 2 duże ząbki czosnku
- 25 dkg pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 gałązki tymianku
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki serka mascarpone
- 5 dkg cebuli
- 1/2 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/4 łyżeczka pieprzu
- 600 ml bulionu warzywnego
- 1/2 łyżeczka płatków chili
- 15 dkg cukinii
- 10 dkg ryżu arborio
Jak zrobić risotto z cukinią i pomidorami.
Do rękawa do pieczenia włożyć pomidorki koktajlowe, wlać łyżkę oliwy, 1/4 łyżeczkę soli, czosnek, rozmaryn oraz tymianek. Rękaw szczelnie zamknąć, ułożyć na blaszce do pieczenia, którą wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na 50 minut. Upieczone pomidory odstawić na chwilę, aby nieco wystygły.
Pokrojoną na kawałki cukinię oraz cebulę włożyć do garnka, dodać łyżkę oliwy i smażyć na średniej wielkości ogniu przez 5 minut. Kolejno, wsypać ryż arborio i kontynuować smażenie na średniej wielkości ogniu przez 2 minuty. Po tym czasie zacząć stopniowo dodawać bulion warzywny, mieszając od czasu do czasu. Po 10-u minutach dodać upieczone pomidory wraz z sokiem, który wypłynął z nich w trakcie pieczenia, drobno krojony pieczony czosnek, paprykę chili, zioła prowansalskie, mascarpone, pieprz oraz 3/4 łyżeczki soli. Kontynuować dolewanie bulionu i gotowanie do momentu, w którym ryż jest miękki. Risotto z cukinią i pomidorami podawać od razu po ugotowaniu.

Warto wiedzieć robiąc risotto z cukinią i pomidorami.
Cukinii przed dodaniem do risotto nie obierałam ze skórki. Z większych sztuk usunęłam pestki, po czym pokroiłam cukinię w średniej wielkości kawałki.
Bulion warzywny do risotto należy dodawać stopniowo w małych ilościach. W momencie dodawania do risotto bulion powinien być gorący.
Risotto z cukinii i pomidorów serwować można z dodatkiem pokruszonego sera feta lub posypane drobno tartym serem Parmezan.
Moje risotto łącznie gotowałam przez 30 minut, od momentu w którym zaczęłam dodawanie bulionu warzywnego.
Lubisz dania z cukinii? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Kotlety z cukinii.


Dodaj komentarz