Drożdżówka to słodki wypiek z mąki, jajek, tłuszczu, drożdży oraz mleka. Ciasto drożdżowe jest dość proste i łatwe do przygotowania, jego zrobienie nie zajmuje dużo czasu. Czas zajmuje wyrastanie ciasta, a potem jego pieczenia, ale ten czas oczekiwania wykorzystać można na zrobienie czegoś innego. Najprostsza drożdżówka, to taka, która bazuje tylko i wyłącznie na cieście drożdżowym i nie ma w sobie dodatków. Jeśli jednak mamy ochotę na odrobinę owoców lub czekolady, to ich kawałki dodać można do ciasta drożdżowego lub wypełnić nimi ciasto drożdżowe, formując całość roladę.
Słodka drożdżówka z mlekiem skondensowanym to puszysta i sycąca bułka drożdżowa, która poza wymienionymi przeze mnie powyżej składnikami, zawiera również odrobinę mleka skondensowanego. Mleko skondensowane sprawia, iż ciasto drożdżowe jest słodkie, delikatne, wilgotne, a po upieczeniu ma piękną skórkę. Tę drożdżówkę podaję na śniadanie lub na kolację, posmarowaną masłem, dżemem, powidłem lub kremem czekoladowym. Oczywiście drożdżówka najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu, kiedy jest jeszcze ciepła. Jeśli serwuję ją nieco później, na przykład następnego dnia, to przed podaniem wkładam ją na kilka sekund do mikrofalówki. Polecam Wam przepis na drożdżówkę z mlekiem skondensowanym i życzę udanych wypieków.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na drożdżówkę z mlekiem skondensowanym.
- 150 ml letniego mleka
- 7 gr suchych drożdży instant
- 35 dkg mąki pszennej
- 3 łyżki cukru kryształu
- 50 ml mleka skondensowanego
- 1 jajko “L”
- 1 jajko “S”
- 1/2 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 5 dkg masła
Jak zrobić drożdżówkę z mlekiem skondensowanym.
Do kubeczka włożyć drożdże, letnie mleko, cukier i wymieszać, po czym odstawić na 10 minut. Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać wyrośnięte drożdże, mleko skondensowane, jajko “L” oraz wanilię. Wyrabiać 2-3 minuty. Następnie dodać miękkie masło i kontynuować wyrabianie przez 6-7 minut. Ja moje ciasto wyrabiałam za pomocą robota planetarnego z nakładką hak. Wyrobione ciasto drożdżowe przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat kuchenny, podzielić na dwie części, które uformować w dwa długie wałki. Wałki z ciasta spleść ze sobą i ułożyć w prostokątnej formie do pieczenia. Małe jajko roztrzepać widelcem i kiedy płynne posmarować nim ciasto w formie. Ciasto drożdżowe przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 25-30 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza i kiedy gorący wstawić formę z ciastem. Wyrośniętą drożdżówkę piec przez 35-40 minut.

Warto wiedzieć robiąc drożdżówkę z mlekiem skondensowanym.
Drożdżówkę piekłam w prostokątnej formie do pieczenia o wymiarach 30 na 11 centymetra. Formę, przed włożeniem do niej ciasta wyłożyłam papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki użyte do przygotowania ciasta drożdżowego powinny mieć temperaturę pokojową, poza mlekiem, które powinno być letnie.
Upieczoną drożdżówkę przed podaniem oprószyć można cukrem pudrem.
Drożdże instant zastąpić można świeżymi drożdżami, należy wtedy użyć 3 dkg świeżych drożdży.
Lubisz drożdżówki? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Drożdżówkę z truskawkami i kruszonką.


Dodaj komentarz