Tym razem zapraszam na danie rybne, a dokładniej rzecz ujmując na tatar z marynowanego śledzia. Jak na tatar przystało, wszystkie składniki wykorzystane do jego przygotowania są zimne, niczego nie gotujemy, ani nie podgrzewamy. Ten akurat tatar bazuje na marynowanych składnikach, gdyż zarówno sam śledź jak i dodatki takie jak grzyby czy kapary są z marynaty. Po odlaniu marynat ze wszystkich składników i dokładnym ich osączeniu, rybę kroję w małą, ale nie mikroskopijną kostkę. Podobnie robię z grzybami, które również kroję w kostkę, jednak nieco mniejszą niż ta, w którą kroję śledzie. Dodatkowo, czerwoną cebulę przed połączeniem z pozostałymi składnikami tatara również marynuję. Do szybkiego zamarynowania cebuli wykorzystuję ocet jabłkowy, gdyż ma on dość delikatny smak. Równie dobry będzie ocet ryżowy, unikałabym octu spirytusowego, gdyż jest on dość intensywny w smaku.
Składniki tatara doprawiam musztardą ziarnistą, odrobiną papryki, soli, pieprzu, natką pietruszki oraz odrobiną oleju. Przed podaniem tatar zazwyczaj wkładam na około godzinę do lodówki, aby smaki użytych składników połączyły się ze sobą. Tatar podać można także od razu po przygotowaniu, bez uprzedniego wkładania do lodówki. Mojego tatara serwuję na przystawkę, z dodatkiem świeżego pieczywa, głównie bagietki, gdyż taka forma podania tatara smakuje mi najbardziej. Polecam Wam poniższy przepis na tatar ze śledzia, a jeśli szukacie inspiracji na dania ze śledzi, oto kilka propozycji.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na tatar ze śledzia.
- 20 dkg filetów śledziowych w oleju
- 5 dkg czerwonej cebuli
- 1 łyżka kaparów
- 1/2 łyżeczka cukru kryształu
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka musztardy ziarnistej Dijon
- 2 łyżki marynowanych grzybów leśnych
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- 1 łyżeczka krojonej natki pietruszki
- szczypta wędzonej słodkiej papryki
Jak zrobić tatar ze śledzia.
Czerwoną cebulę obrać, pokroić w małą kostkę i włożyć do miseczki. Dodać cukier oraz ocet, wymieszać i odstawić na 10 minut. Przed połączeniem z pozostałymi składnikami, cebulę lekko odcisnąć z nadmiaru soku i octu.
Każdy filet śledziowy dokładnie wytrzeć papierowym ręcznikiem, tak aby pozbyć się w miarę jak najwięcej oleju. Kolejno, osuszone filety pokroić w małą kostkę i przełożyć do miseczki. Marynowane grzyby odlać z zalewy, pokroić w kostkę i dodać do śledzi. Następnie do tej samej miski dodać także kapary, musztardę, krojoną natkę pietruszki, olej, marynowaną cebulę, wędzoną paprykę, szczyptę pieprzu oraz soli. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać łyżką. Tatar ze śledzia podawać z dodatkiem pieczywa.

Warto wiedzieć robiąc tatar ze śledzia.
Ten tatar ze śledzia robię na bazie śledzi w oleju. Śledzie w oleju zastąpić można solonymi matiasami, które przed użyciem koniecznie należy wymoczyć w wodzie, aby pozbyć się ich słonego smaku.
W tym tatarze sprawdzą się marynowane grzyby leśne, a także marynowane pieczarki. Ja wykorzystałam marynowane maślaki, jednak każde inne marynowane grzyby leśne będą równie dobre.
Lubisz dania ze śledzi? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Śledzie z suszonymi pomidorami.


Dodaj komentarz